ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «ταύροι» σαρώνουν τον χαλκό – Εκτοξεύονται οι τιμές

Οι «ταύροι» σαρώνουν τον χαλκό – Εκτοξεύονται οι τιμές

Ράλι κόκκινου μετάλλου στα Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου

Οι αυξανόμενες τιμές του χαλκού δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης, λένε οι αναλυτές, με το ράλι του κόκκινου μετάλλου να τροφοδοτείται από τους κινδύνους προσφοράς και τη βελτίωση των προοπτικών.

Τα συμβόλαια χαλκού παράδοσης Μαΐου έφτασαν να διαπραγματεύονται στα 4,323 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη από το πρωί της Τετάρτης, διευρύνοντας τα κέρδη μετά το διακανονισμό στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022, στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο χαλκός έφτασε για λίγο στο υψηλό των 4,334 δολαρίων στην ενδοημερήσια διαπραγμάτευση την Τρίτη, αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Ιανουαρίου του περασμένου έτους.

Οι τιμές του χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου διαπραγματεύθηκαν 0,6% υψηλότερα στα 9.477 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Η ζήτηση για χαλκό θεωρείται ευρέως ως δείκτης. Είναι κρίσιμης σημασίας μέταλλο για το οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης και είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ισχύος και ανεμογεννητριών.

Ανοδικές τιμές σχετικά με τις προοπτικές του χαλκού μέχρι το τέλος του έτους

Οι αναλυτές της Citi είπαν θεωρούν ότι η δεύτερη ανοδική αγορά χαλκού αυτόν τον αιώνα βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, περίπου 20 χρόνια μετά τον πρώτο τέτοιο κύκλο.

Η Citi αναμένει ότι οι τιμές του χαλκού θα κινηθούν υψηλότερα τους επόμενους μήνες, κατά μέσο όρο στα 10.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο μέχρι το τέλος του έτους, ανεβάζοντας την εκτίμηση στα 12.000 δολ. για το 2026, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας.