Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν: Υπογράφηκε συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για αέριο και πυρηνική ενέργεια
«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ [κατά τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν] θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή μας. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής» δήλωσε μιλώντας στο CNN Türk σχετικά με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
« Αυτή η μακροπρόθεσμη συμφωνία, την οποία έχουμε συνάψει σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, θα συμβάλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού μας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Θα διασφαλίσει επίσης τη θέση μας ως κεντρικής χώρας στον τομέα της ενέργειας και θα διασφαλίσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή μας. Έχουμε ξεκινήσει μια νέα διαδικασία που θα εμβαθύνει τη βαθιά ριζωμένη και πολυδιάστατη συνεργασία μας».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τους πυρηνικούς σταθμούς, ο υπουργός ανέφερε: «Έχουμε ξεκινήσει μια νέα διαδικασία που θα εμβαθύνει περαιτέρω τη βαθιά ριζωμένη και πολυδιάστατη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας».
Η συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο
Μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) υπεγράφησαν μεταξύ της Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ) και των Mercuria και Woodside Energy, δύο από τους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους στον κόσμο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ιστορικές συμφωνίες υπογράφηκαν στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των επαφών του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Η συμφωνία προμήθειας LNG μεταξύ της BOTAŞ, της κρατικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου και το εμπόριο φυσικού αερίου της Τουρκίας, και της Mercuria, ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ολοκληρωμένους ομίλους ενέργειας και βασικών προϊόντων στον κόσμο, υπεγράφη από τον γενικό διευθυντή της BOTAŞ, Abdulvahit Fidan, και τον πρόεδρο της Mercuria, Daniel Jaeggi, στο Türkevi της Νέας Υόρκης.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, του οποίου οι απόψεις συμπεριλήφθηκαν στη δήλωση, δήλωσε στην τελετή υπογραφής ότι υπέγραψαν συμφωνία που θα επιτρέψει την προμήθεια ΥΦΑ από τις ΗΠΑ για 20 χρόνια και σημείωσε τα εξής:
«Σήμερα, υπογράψαμε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την προμήθεια περίπου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που ισοδυναμεί με ένα σύνολο LNG από τις ΗΠΑ κατά τα επόμενα 20 χρόνια. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία που δημιουργήθηκε με την Mercuria βάσει αυτής της συμφωνίας θα βοηθήσει την BOTAŞ να αποκτήσει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια σκηνή LNG. Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην επίτευξη του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον όγκο συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία καλύπτει τα έτη 2026-2045, η BOTAŞ θα παραλαμβάνει περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG ισοδύναμου με φυσικό αέριο κάθε χρόνο, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα σημεία παράδοσης θα είναι λιμάνια φόρτωσης και τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης των ΗΠΑ στην Τουρκία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2026 και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2045.
Υπογράφηκε επίσης μακροπρόθεσμη προκαταρκτική συμφωνία LNG μεταξύ της BOTAŞ και της Woodside. Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια περίπου 5,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG στην BOTAŞ για εννέα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2030, κυρίως από το έργο LNG της Λουιζιάνα.
Στην ομιλία του στην τελετή υπογραφής, ο υπουργός Bayraktar δήλωσε: «Βρισκόμαστε μάρτυρες της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ της BOTAŞ και της Woodside, με την οποία δημιουργείται μια διηπειρωτική σύνδεση. Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ της BOTAŞ και της Woodside. Οι εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να επεκτείνουν τη σχέση τους πέρα από την προβλεπόμενη συμφωνία πώλησης LNG και να οικοδομήσουν στρατηγική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζουμε σθεναρά αυτό το όραμα».