ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μοσκοβισί: Λύση για Ελλάδα και Ισπανία τον Οκτώβριο

Π. Μοσκοβισί: Λύση για Ελλάδα και Ισπανία τον Οκτώβριο

Την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα και την Ισπανία στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, επιθυμεί το Παρίσι, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να διαχειρισθούμε τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι», είπε ο Γάλλος υπουργός στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Κέντρου Bruegel, στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μία λύση ισχυρή και δομική».

«Ιδανικά, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να φθάσουμε (σε λύση) στη διάρκεια του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου (των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Προειδοποίησε εξάλλου πως «η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός της ανάπτυξης», ενώ επανέλαβε την «προσήλωση της Γαλλίας στην ακεραιότητα της ευρωζώνης» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Ο Πιερ Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης τραπεζικής ένωσης μεσοπρόθεσμα, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να βρίσκεται «σε πλήρη λειτουργία το 2013» και πρόσθεσε ότι όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία αυτού μηχανισμού, θέση στην οποία είναι αντίθετη η Γερμανία.

Τάχθηκε επίσης υπέρ μίας ισχυρότερης οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, με τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών και τη συγκρότηση μίας κοινωνικής ένωσης.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, η Ευρωζώνη πάσχει από τρεις ασθένειες: την τραπεζική κρίση που έχει μετατραπεί σε κρίση χρέους, την έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της και το δημοκρατικό έλλειμμα.