ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες ύψους 300-500 εκατ. ετησίως από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Απώλειες ύψους 300-500 εκατ. ετησίως από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Το λαθρεμπόριο καυσίμων, πρέπει να γίνει πλέον κοινή συνείδηση για κάθε Έλληνα πολίτη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Οπως τονίζει οι απώλειες σε φορολογικά έσοδα για το ελληνικό κράτος κυμαίνονται από 300 έως 500 εκατ. ευρώ ετησίως).

Οι απώλειες σε φορολογικά έσοδα για το ελληνικό κράτος κυμαίνονται από 300 έως 500 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, σε κάθε περίπτωση, το ποσό αυτό μπορεί σήμερα να ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Στις 13 Ιανουαρίου 2012, σε ομιλία του στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών από αυτές τις «σκιώδεις συναλλαγές» στην αγορά καυσίμων υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, τονίζοντας παράλληλα ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτελεί πληγή για το ίδιο το κράτος δικαίου. Δεν είναι άσχετη με το ζήτημα αυτό, άλλωστε, και η πρόσφατα δημοσιευμένη εκτίμηση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η ολιγοπώληση στην ελληνική αγορά καυσίμων κοστίζει στην ελληνική κοινωνία 1,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Όπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, ανεξάρτητα, από το ακριβές ποσό που χάνει το ελληνικό κράτος ετησίως, το ζητούμενο σήμερα είναι: (α) εάν και κατά πόσον η κοινωνία μας και ειδικότερα το πολιτικό μας σύστημα διαθέτει το κατάλληλο θεσμικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την είσπραξη αυτών των πολύτιμων στη σημερινή συγκυρία εσόδων και (β) εάν και κατά πόσον το ήδη υφιστάμενο θεσμικό καθεστώς και οι ειδικές του προβλέψεις υλοποιούνται και εφαρμόζονται.

Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αποφάσισε τη σύνταξη μιας αρχικής μελέτης με σκοπό την παρουσίαση προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στην αγορά των καυσίμων. Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου στον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρη Μάρδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης με θέμα «Νοθεία και Λαθρεμπόριο Καυσίμων» θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 12:00 στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46).