ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα

Ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα

Θα αφορά τα εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια, διαμερίσματα και καταστήματα

Έναν φόρο, ο οποίος όμως θα επιβαρύνει κάθε ακίνητο και όχι μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων και του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ο νέος φόρος θα ισχύσει από το 2013 και θα επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αγροτεμαχίων και οικοπέδων εντός και εκτός σχεδίου πόλης με στόχο ετήσια έσοδα 3 δις ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εξαιρούνται από τον φόρο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, όσον αφορά τα αγροτεμάχια αλλά με συγκεκριμένα όρια στρεμμάτων, τα οποία θα οδηγούν σε φορολόγηση των μεγαλοαγροτών.

Τέλος στο χαράτσι

Ο νέος φόρος που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 βγάζει από το κάδρο των φορολογικών επιβαρύνσεων το χαράτσι που καταβάλλεται και φέτος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο νέος φόρος θα φέρει ελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχος είναι μέσα από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αντικειμενικής αξίας για αυτό θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.