ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο προσκήνιο και πάλι η πώληση τυροκομικών στις λαϊκές αγορές

Στο προσκήνιο και πάλι η πώληση τυροκομικών στις λαϊκές αγορές

Με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, φέρνει στη Βουλή το θέμα της διάθεσης γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, μόνο από παραγωγούς, στις λαϊκές αγορές. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η ανάγκη για την άμεση πρόσβαση των καταναλωτών στα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών, καθιστά αναγκαία την αναβάθμιση του θεσμού των λαϊκών αγορών.

Η δαιδαλώδης νομοθεσία περί λαϊκών αγορών αποτρέπει χιλιάδες συμπολίτες μας από την ανάληψη πρωτοβουλιών για επιχειρηματική δραστηριότητα και σ’ αυτό το χώρο.

Ειδικότερα, αν και επικαιροποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο με τον Ν.4038/12 (άρθρο 12 και 14), προς αποσαφήνιση παραμένει το εάν δύναται, κτηνοτρόφος-παραγωγός, κάτοχος παραγωγικής άδειας, να πωλεί «γαλακτοκομικά- τυροκομικά προϊόντα» στις λαϊκές αγορές, αφού αυτό δεν ορίζεται ρητά ( αναφορά γίνεται στο Π.Δ 58/2005 περί Λαϊκών Αγορών, και εκεί ως έκδοση άδειας για «αλλαντικά- τυριά») , όταν μάλιστα, υπέρ αυτού συνηγορούν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 852/2004 (άρθρο 1,παρ.3) και 853/2004 (άρθρο 1,παρ.3 και 5), δεσμευτικού χαρακτήρα, erga omnes και όταν, ασφαλώς, έχει εναρμονιστεί στο εθνικό μας δίκαιο, με τον Ν.3844/2011, η 2006/123 Ευρωπαϊκή Οδηγία περί ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Όμως, ορισμένοι Δήμοι, προχωρούν στην έκδοση άδειας επαγγελματία και παραγωγού, κατά διασταλτική ερμηνεία του Π.Δ 58/2005, ο οποίος δύναται να πωλεί και γαλακτοκομικά-τυροκομικά προϊόντα.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να θέτει τους κανόνες και να παρέχει τα κίνητρα στους ενδιαφερομένους για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών

επειδή και οι ίδιοι οι καταναλωτές ωφελούνται αφού δεν θα στερούνται αγνών, παραδοσιακών προϊόντων (από το χωράφι στο ράφι), που είναι και σε προσιτή τιμή, ιδιαίτερα σήμερα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης .και

επειδή η υπ’αριθμ. 317/10-09-2012 απάντηση σας, σε σχετική αναφορά μου, δεν περιορίζεστε στα ισχύοντα, αλλά αφήνετε περιθώρια τροποποίησης τους

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

Αν προτίθεστε και πότε να τροποποιήσετε το ισχύον Π.Δ 51/2006, ΦΕΚ 53Α ώστε να προβλεφθεί ρητά η δυνατότητα έκδοσης άδειας-πώλησης τυροκομικών-γαλακτοκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές,, από Έλληνες παραγωγούς, τηρουμένων φυσικά των απαραίτητων υγειονομικών συνθηκών και κανόνων ασφαλείας των τροφίμων, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα;».