ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: Προς το συμφέρον όλων η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Μέρκελ: Προς το συμφέρον όλων η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Την Ελλάδα στο ευρώ περιλαμβάνει το όραμα της Άνγκελα Μέρκελ για την ευρωζώνη, όπως το παρουσίασε στο γερμανικό κοινοβούλιο λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ευθυγραμμιζόμενη με τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ως την πρώτη προεκλογική ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου χαρακτήρισε ο γερμανικός Τύπος τις κυβερνητικές δηλώσεις της κ. Μέρκελ, στις οποίες τόνισε τη σημαντικότητα του κοινού νομίσματος για την Ευρώπη. Το ευρώ είναι «κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα. Το ευρώ είναι το σύμβολο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης», είπε και κάλεσε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Μέρκελ προσέφερε πλήρη κάλυψη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως προς την πρότασή του για τη δημιουργία ενός «νομισματικού επιτρόπου» με υπερ-εξουσίες και δυνατότητα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, παρά τις δυσκολίες. «Εύχομαι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», είπε και προσέθεσε ότι αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της ευρωζώνης και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην καγκελάριο απάντησε στη συνέχεια ο βασικός της αντίπαλος στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας το 2013, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, στην πρώτη τους προεκλογική σύγκρουση. Ο Στάινμπρουκ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ σε βάρος της καγκελαρίου για τον τρόπο που διαχειρίζεται την ευρωκρίση και το ελληνικό ζήτημα ειδικότερα. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέρριψε στην κ. Μέρκελ ότι επέτρεψε εντός του κυβερνητικού της συνασπισμού επί μήνες το «μόμπινγκ» σε βάρος της Ελλάδας, χωρίς να παρέμβει.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα στήριξη και θα τη λάβει και από τη Γερμανία, όπως υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, αλλά δεν θέλει να το παραδεχθεί. «Πείτε το επιτέλους, πείτε το στους ανθρώπους», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Εκχώρηση κυριαρχίας θέλει ο Σόιμπλε στην κατάρτιση των προϋπολογισμών