ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκχώρηση κυριαρχίας θέλει ο Σόιμπλε στην κατάρτιση των προϋπολογισμών

Εκχώρηση κυριαρχίας θέλει ο Σόιμπλε στην κατάρτιση των προϋπολογισμών

Υπέρ της συνολικής αναθεώρησης της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προτείνοντας τη δημιουργία θέσης «νομισματικού επιτρόπου» για την ευρωζώνη, με ευρείες εξουσίες επί των εθνικών προϋπολογισμών.

Για να ισχυροποιηθεί η θέση του «νομισματικού επιτρόπου», οι χώρες-μέλη θα πρέπει να εκχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους επί των κρατικών προϋπολογισμών. Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο σε θέματα προϋπολογισμού των χωρών-μελών, στην περίπτωση που παρουσιάζουν υψηλό έλλειμμα. Τότε, το κοινοβούλιο της χώρας θα πρέπει να καταρτίσει και να ψηφίσει νέο προϋπολογισμό, σύμφωνα με το σχέδιο του Σόιμπλε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε επίσης υπέρ της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να διασφαλισθεί ότι μόνο βουλευτές από χώρες τις οποίες αφορά μία συγκεκριμένη υπόθεση θα μπορούν να ψηφίζουν επ' αυτής.

Ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να συζητεί τις προτάσεις του για την αναθεώρηση της συνθήκης κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την Πέμπτη.

«Τώρα πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση μίας δημοσιονομικής ένωσης ... πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτήν την ευκαιρία (της κρίσης της ευρωζώνης)», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τις διακηρύξεις του Γερμανού υπουργού, στόχος του σχεδίου είναι να απαλλαχτεί «μια και καλή» από την κρίση η ευρωζώνη, με δεδομένο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από τον ίδιο.

Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είναι «λίγο επιφυλακτική» στις προτάσεις του, διευκρίνισε ο ίδιος.