ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές του επόμενου έτους ο διαγωνισμός για τα ΕΛ.ΠΕ

Αρχές του επόμενου έτους ο διαγωνισμός για τα ΕΛ.ΠΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Γ. Εμίρης κατά την διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Greece Investment Forum, αποκάλυψε ότι το ισχυρό «χαρτί» στον επόμενο γύρο αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα είναι η διάθεση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Παράλληλα τόνισε ο Γ. Εμίρης ότι στα σχέδια του Ταμείου, είναι να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες οι διαγωνισμοί για τα Λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ), για την ΕΥΑΘ, τη Λάρκο, τον Αερολιμένα Αθηνών, την Εγνατία Οδό, καθώς και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με σχόλιο που υπάρχει σε τηλεγράφημα του Reuters «οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν «κλειδί» στις προσπάθειες της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Επίσης σημειώνεται ότι με βάση όσα προβλέπονται στους όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, πρέπει να αντληθούν 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 και 50 δισ. έως το τέλος του 2020». Και καταλήγει ο σχολιασμός: «η Ελλάδα έχει χάσει πολλούς στόχους εσόδων κι έχει αντλήσει μόλις 1,6 δισ. ευρώ από τον Μάιο του 2010».

Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, πέραν της μείωσης του χρέους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα δημιουργήσει επενδύσεις ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ, 50.000 θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουν ολοκληρωθεί δύο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για την πώληση της ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ καθώς και την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ. Η πρώτη αποκρατικοποίηση αναμένεται να προηγηθεί του ΟΠΑΠ, αφού ο διαγωνισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, έχει δοθεί παράταση έως τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος.