Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα, αλλά χωρίς αποφάσεις

Newsbomb

Στο επίκεντρο ο τρόπος και οι όροι συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα -

Ανησυχία στην Ευρωζώνη για την ψήφιση των μέτρων

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πραγματοποιείται σήμερα, με το ελληνικό πρόβλημα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα βρεθούν ο τρόπος και οι όροι συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα, η εκταμίευση της επόμενης δόσης, η επιμήκυνση και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και όλα τα ανοικτά ζητήματα του ελληνικού «πακέτου». Πηγές της Κομισιόν υποστηρίζουν πως δεν αναμένονται αποφάσεις, ωστόσο, ο προβληματισμός για τα επόμενα βήματα είναι έντονος.

Οι αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να ληφθούν στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου και σε αυτή θα κριθεί το ζήτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών θα βρεθούν επίσης τα ζητήματα της μετακύλισης της εξυπηρέτησης του χρέους και της μείωσης των επιτοκίων τα οποία θα δώσουν ανάσες στην Αθήνα.

Αγωνία στην Ευρωζώνη για τα μέτρα

Την ευρωζώνη προβληματίζει, ωστόσο, η έγκριση του πακέτου των περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι δανειστές θα αναμένουν την απόφαση της βουλής και την έκθεση της τρόικα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Ο Έλληνας υπουργός πάντως αναμένεται να περάσει ακόμα ένα δύσκολο απόγευμα, καθώς οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του αναμένεται να τον «βομβαρδίσουν» με ερωτήματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη υπουργό χώρας-μέλους της ευρωζώνης, ο Γιάννης Στουρνάρας «θα πρέπει να εξηγήσει στους ομολόγους του τι θα γίνει στη συνέχεια». Το ενδεχόμενο να μην περάσουν τα μέτρα στο ελληνικό κοινοβούλιο εξαιτίας των διαφωνιών που καταγράφονται μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί τρόμο στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

«Εάν ναυαγήσει η ψηφοφορία, τα πράγματα είναι ζοφερά» υποστηρίζουν κύκλοι των Βρυξελλών στην SZ, προβαίνοντας στην εκτίμηση πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, θα συζητηθούν επίσης και οι διαφωνίες των μελών της τρόικας, αλλά και η στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved