ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τις υψηλές τιμές των τροφίμων

Καμπανάκι κινδύνου για τις υψηλές τιμές των τροφίμων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Παγκόσμια Τράπεζα για τις τιμές των τροφίμων που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, οι τιμές παραμένουν κατά 7% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα οι τιμές των σιτηρών, είναι αυξημένες κατά 12% από το προηγούμενο έτος και βρίσκονται πολύ κοντά στο ρεκόρ όλων των εποχών του 2008, όταν σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Αφρικής ξέσπασαν εξεγέρσεις για τα τρόφιμα.

«Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια εφησυχασμού, ενώ 870 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες πείνας και εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από τον υποσιτισμό» ανέφερε ο Οκτάβιο Κανούτο, αντιπρόεδρος του World Bank Group για τη φτώχεια και την οικονομική διαχείριση.

«Η ασφάλεια των τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα. Χρειαζόμαστε επιπλέον προσπάθειες για την ενίσχυση των προγραμμάτων διατροφής, το δίχτυ ασφαλείας στα τρόφιμα και τη βιώσιμη γεωργία» συνέχισε ο Κανούτο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογράμμισε πάντως πως οι αυξητικές τάσεις των τιμών στα εμπορεύματα, τους τελευταίους μήνες, έχουν σταθεροποιηθεί , σε σχέση με τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών τον περασμένο Ιούλιο.