Απαισιόξα μηνύματα στην Ευρώπη

Newsbomb

Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται τα τελευταία 24ωρα..

Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται τα τελευταία 24ωρα από την Ευρώπη αναφορικά με την προσπάθεια που γίνεται για την εξεύρεση μιας μόνιμης και συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη διοίκηση του EFSF, το οποίο προορίζεται να μετεξελιχθεί σε μια "νέα ΕΚΤ", μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομιών της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με το αν και κατά πόσο μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος.

Οι επιφυλάξεις αυτές, μάλιστα, όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της 11ης Μαρτίου, γίνονται ολοένα και περισσότερες και γι αυτό ακόμα πιο επικίνδυνες για την υλοποίηση του σχεδίου.

Στο μεταξύ, χώρες όπως η Αυστρία, που μέχρι πρόσφατα έδιναν πράσινο φως στο Βερολίνο για να προχωρήσει σε διάφορες "εξυγιαντικές" κινήσεις, τώρα τελευταία δείχνουν να διαχωρίζουν τη στάση τους. Επίσης, άλλες χώρες, με αξιολόγηση ΑΑΑ, οι οποίες θα κληθούν να αιμοδοτήσουν τη μετεξέλιξη του EFSF σε μόνιμο ταμείο, δίνοντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την αύξηση του αποθεματικού του στα 450 δισ ευρώ, σε πρώτη φάση, δυσανασχετούν.

Υπό την έννοια ότι δεν βλέπουν με καλό μάτι μια νέα αφαίμαξη τους, χωρίς κάποιο ουσιαστικό και άμεσο αντίκρυσμα για τις οικονομίες τους.

Και κάπως έτσι, φτάσαμε σε ένα μάλλον οριακό σημείο. Το γεγονός όμως έχουν αντιληφθεί και οι αγορές. Κι έτσι αντιδρούν όπως αντιδρούν, τόσο στα χρηματιστηριακά ταμπλό σε όλη την Ευρώπη, σχεδόν, όσο και στα spreads των 10ετών ομολόγων.

Κι αυτή είναι μια καλή εξήγηση που τα ελληνικά, αντί να κινηθούν προς το επίπεδο των 700 μονάδων βάσης, όπως αναμένονταν, έκλεισαν την εβδομάδα στα επίπεδα των 800 μονάδων βάσης.

Πηγή: newscode.gr

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved