ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμη μια προσφυγή κατά στρατηγική​ς επένδυσης 267 εκατ. ευρώ

Ακόμη μια προσφυγή κατά στρατηγική​ς επένδυσης 267 εκατ. ευρώ

Ακόμη μια στρατηγική επένδυση (fast track) ύψους 267,7 εκατ. ευρώ «σκοντάφτει» πάνω στις διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για την τουριστική επένδυση «Ίτανος Γαία» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου Κρήτης, κοντά στο φοινικόδασος του Βάι.

Η επίμαχη τουριστική επένδυση με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (20.9.2012) εντάχθηκε στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (Ν. 3894/2010) και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της υπόθεσης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής Μονή Τοπλού (Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή) η οποία τον Δεκέμβριο του 2010 ακυρώθηκε ως παράνομη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτή τη φορά προσέφυγαν δύο οικολογικές οργανώσεις και μία περιβαλλοντική, καθώς και 50 κάτοικοι της Σητείας και του Λασιθίου Κρήτης ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

Όπως υποστηρίζουν η συγκρότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής ήταν παράνομη καθώς συμμετείχε ο υφυπουργός αντί του υπουργού Εξωτερικών, ενώ είναι πλημμελώς αιτιολογημένη, αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόδειξη ή ένδειξη για τη φερεγγυότητα του επενδυτή, αλλά και τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Κατά τους προσφεύγοντες δεν υπάρχει ακόμη καμία εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος, παρά μόνο οι «διάφορες υποσχέσεις του επενδυτή», ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο κριτήριο εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναφέρουν επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί η τουριστική μονάδα έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura2000, και προστατεύεται πολυεπίπεδα από την Ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ, ενώ δεν έχει συνταχθεί προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη, όπως απαιτεί η νομοθεσία.