ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθίνουσα η δραστηριότητα των εγχώριων βιομηχανιών μετάλλων το 2012

Φθίνουσα η δραστηριότητα των εγχώριων βιομηχανιών μετάλλων το 2012

Ανάκαμψη σημείωσε η διεθνής ζήτηση για βασικά μέταλλα το 2011 (κυρίως για αλουμίνιο και χαλκό), γεγονός που σε συνδυασμό με τις αυξημένες μέσες τιμές των μετάλλων, ενίσχυσε σημαντικά τον όγκο παραγωγής και τα έσοδα των ελληνικών βιομηχανιών.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της Hellastat ΑΕ, σύμφωνα με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 6,4%.

Ωστόσο, η επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη ανέστρεψαν τις θετικές συνθήκες του κλάδου, σύμφωνα με την Hellastat, οδηγώντας σε υποχώρηση της ζήτησης και σε πτώση των τιμών στα βασικά μέταλλα το 2012.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κάμψη της παραγωγικής επίδοσης τους πρώτους 9 μήνες του 2012 διαμορφώθηκε σε 5,4% σε ετήσια βάση, με την τάση υποχώρησης να χαρακτηρίζει τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων. Επίσης, οι νέες παραγγελίες το τελευταίο δωδεκάμηνο (Οκτ. 2011- Σεπτ. 2012) υποχώρησαν κατά 12,5% συγκριτικά με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.

Oι βιομηχανίες μετάλλων υφίστανται σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη των απαιτήσεών τους από εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες/ πελάτες, καθώς οι τελευταίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας λόγω της μειωμένης δραστηριότητάς τους. Επιβαρυντικό παράγοντα για τον κλάδο αποτελεί επίσης η διακύμανση των διεθνών τιμών των μετάλλων, ενώ ιδιαίτερα μεγάλο είναι πλέον το κόστος παραγωγής λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 36 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών βαριάς μεταλλουργίας το 2011 ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 13,4%, στα 3,79 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η μέση μεταβολή εσόδων ανά εταιρεία έλαβε θετικό πρόσημο (+2,8%, έναντι -8,7% για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας).

Αντιθέτως, τα λειτουργικά αποτελέσματα υποχώρησαν σημαντικά κατά 56,6%, σε 56,38 εκατ. ευρώ ενώ οι προ φόρων ζημίες διευρύνθηκαν σε 187,89 εκατ. ευρώ από 81,32 εκατ. ευρώ τη προηγούμενη χρήση. Το περιθώριο μικτών κερδών υποχώρησε σε 8,6% παρασύροντας τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ σε 2,6% και -3,8% αντίστοιχα.

Η γενική ρευστότητα σχηματίστηκε στο 1,3 ενώ η άμεση έφτασε στη μονάδα. Οι αργοί ρυθμοί είσπραξης Απαιτήσεων (4,7 μήνες) και διακίνησης Αποθεμάτων (2,5 μήνες) οδήγησαν τον εμπορικό κύκλο στις 117 ημέρες το 2011. Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά σε 1,4 προς 1 (σύνολο οικονομίας: 0,7 προς 1). Τα μειούμενα περιθώρια κερδοφορίας συνέβαλλαν στην υποχώρηση της αποδοτικότητας των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) το 2011 σε -5,5%.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ