ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζανιάς:Κονδύλια ύψους 5% του ΑΕΠ θα εισρεύσουν στην αγορά

Ζανιάς:Κονδύλια ύψους 5% του ΑΕΠ θα εισρεύσουν στην αγορά

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο αμέσως προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εκείνα τα εφόδια τα οποία χρειάζονται για ν' ανταποκριθούν στο γύρισμα της οικονομίας και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος το οποίο ήδη παρατηρείται, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στη έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας.

Για να βγει η χώρα από την ύφεση, για να ξεκινήσει η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας χρειάζονται ισχυρές τράπεζες. Έτσι, θα μπορέσει να υπάρξει μια σχέση επανατροφοδότησης ανάμεσα στο βελτιούμενο οικονομικό κλίμα και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Οι οιωνοί γι' αυτή της σχέση επανατροφοδότησης είναι καλοί. Ήδη η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της οικονομίας ξεκίνησε φέτος με την σταδιακή πληρωμή από το κράτος των μεγάλων ληξιπρόθεσμων χρεών του ύψους 8 δισ. περίπου ενώ επιταχύνονται οι κοινές χρηματοδοτήσεις από τις ελληνικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Ζανιάς.

Συνολικά από αυτές τις δύο πηγές αναμένεται να «πέσουν» στην αγορά φέτος κονδύλια ύψους περίπου 5% του ΑΕΠ. Αυτά αποτελούν μια πολύ ισχυρή πρώτη μάζα ρευστότητας η οποία θα συμβάλει σημαντικά στο ξεκίνημα της θετικής πορείας η οποία θα ενισχύεται σταδιακά από τις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, από τις αποκρατικοποιήσεις, το ξεκίνημα των μεγάλων έργων, την αναμενόμενη άνοδο του τουρισμού, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.