ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καζακστάν: Εγκαίνια στο κοίτασμα υδρογονανθράκων Κασαγκάν

Καζακστάν: Εγκαίνια στο κοίτασμα υδρογονανθράκων Κασαγκάν

Παρουσία του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έγιναν τα εγκαίνια του γιγαντιαίου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην Κασαγκάν, στην Κασπία Θάλασσα, από την κυβέρνηση του Καζακστάν.


«Η εκμετάλλευση (του κοιτάσματος στην) Κασαγκάν εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την βιομηχανία πετρελαίου και αερίου του Καζακστάν», δήλωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ο αρχηγός του κράτους της κεντρασιατικής αυτής δημοκρατίας εγκαινίασε μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ένα εργοστάσιο στο Μπολασάκ, το οποίο θα επεξεργάζεται τους υδρογονάνθρακες οι οποίοι θα εξάγονται από το γιγαντιαίο αυτό κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την Κασπία Θάλασσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και θεωρείται ένα από τα πιο υποσχόμενα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Ναζαρμπάγεφ, η παραγωγή σε αυτό το κοίτασμα αναμένεται να φθάσει, έπειτα από ένα διάστημα που δεν προσδιορίστηκε επακριβώς, τα 450.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και τα 8,8 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως. Σε αυτό θα απασχολούνται πάνω από 2.500 άνθρωποι.

Το έργο έχει αναλάβει μια κοινοπραξία ονόματι NCOC, οι μέτοχοι της οποίας είναι η καζακική KMG, η Ιταλική ENI, η αμερικανική ExxonMobil, η αγγλοολλανδική Shell και η γαλλική Total με 16,81% η καθεμιά, καθώς επίσης η αμερικανική ConocoPhillips (8,4%) και η ιαπωνική Inpex (7,56%).