ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων: Δημεύστε τώρα την περιουσία των Ελλήνων

Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων: Δημεύστε τώρα την περιουσία των Ελλήνων

Θρασύτατη πρόκληση από τους Γερμανούς βιομήχανους που ζητούν δήμευση της ελληνική περιουσίας.

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Γερμανοί εναντίον της Ελλάδας ζητώντας ανερυθρίαστα εκποίηση των πάντων στην Ελλάδα.

Την ώρα που ο ελληνικός λαός γονατίζει από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας και μετράει ήδη 5 χρόνια ύφεσης, η Γερμανία βάζει στο μάτι τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας και διά στόματος του Συνδέσμου Βιομηχάνων ζητά και τα «ασημικά» της χώρας.

Ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων επαναφέρει την πρότασή του περί αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέσω εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Μιλώντας στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine, o επικεφαλής του συνδέσμου Ούλριχ Γκρίλλο δηλώνει ότι «στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα» και προτείνει να μεταφερθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, ώστε, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, όπως αναφέρει.

«Όταν μία επιχείρηση κηρύττει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον εωσότου ο διαχειριστής της πτώχευσης να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να αποφανθεί σχετικώς» εξηγεί ο κ. Γκρίλλο.

Επικρίνει παράλληλα τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και υποστηρίζει ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μία καλή «συνταγή» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού σε όλες τις χώρες της κρίσης.

Ουσιαστικά, αντί χρημάτων οι εταίροι της Ελλάδας προσφέρουν... ανάπτυξη, καθώς υπόσχονται πως μόλις αγοράσουν -κοψοχρονιά- τις ελληνικές εταιρίες, τότε θα ανοίξουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας από την Ευρωζώνη και θα ξεπαγώσουν οι διαδικασίες για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ουσιαστικά επιχειρούν, με το "καρότο" της ανάπτυξης να πιέσουν τους κυβερνητικούς εταίρους, να δεχθούν την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε πολύ χαμηλές τιμές.

Οι πιέσεις στη Μέρκελ για την Ελλάδα

Στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι το δεξί χέρι του διευθύνοντος συμβούλου του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Πρόκειται για τον κ. Ντάνιελ Σάαλ. Αν το σύνθημα της BDI είναι «φωνή της γερμανικής βιομηχανίας», επομένως ο κ. Σάαλ μάλλον έχει το ρόλο της χροιάς της προς την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Στελέχη γερμανικών πολυεθνικών ομίλων επισημαίνουν ότι είναι το πρόσωπο που έχει την ευχέρεια να συνομιλεί απευθείας με την καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ και τους αντιπροέδρους της κ.κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φίλιπ Ρέσλερ «όποτε το επιθυμήσει εκείνος».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής βιομηχανικής νομενκλατούρας έχει επισκεφθεί επανειλημμένως τη χώρα μας συμμετέχοντας σε ημερίδες και επαφές με τους εγχώριους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Όπως μας ανέφεραν επιχειρηματίες, ο κ. Σάαλ έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας στη Μακεδονία και τη Θράκη που θα μπορούσαν «να προσελκύσουν γερμανικές επενδύσεις», δηλαδή να εξαγοραστούν από funds στην πιο συμφέρουσα (σ.σ. προφανώς πιο χαμηλή) τιμή.

Οι προϊστάμενοι του κ. Σάαλ είναι οι κ.κ. Ούρλιχ Γκρίλλο και Μάρκους Κέρμπερ, πρόσωπα με εξαιρετικές διασυνδέσεις στο πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα της Γερμανίας. Εκτός από πρόεδρος του BDI ο κ. Γκρίλλο κατέχει άλλες οκτώ θέσεις αντιπροέδρου, διοικητικού μέλους ή αντιπροσώπου σε βιομηχανικούς φορείς, ακαδημαϊκές ενώσεις και τραπεζικούς ομίλους. Ο κ. Κέρμπερ έχει εμπειρία στην άσκηση πολιτικής αφού έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών ενώ λέγεται ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Σόιμπλε όχι μόνο σε επαγγελματικό αλλά και σε φιλικό επίπεδο.

Αμφότεροι, γνωρίζουν πολύ καλά πώς έγινε το «μεγάλο επιχειρηματικό παίγνιο» μετά την επανένωση της Γερμανίας. Με τις μελέτες περίπτωσης (σ.σ. τα γνωστά “casestudies” των τεχνοκρατών) που εφαρμόστηκαν για το ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η ηγεσία της BDI πιέζει την κυβέρνηση Μέρκελ και η κυβέρνηση Μέρκελ την κυβέρνηση Σαμαρά να ιδιωτικοποιήσουν κρατικά περιουσιακά στοιχεία, όπως επιθυμούν εκείνοι σε «επενδυτές» που θα υποδείξουν εκείνοι!

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί πιέζουν την κ. Μέρκελ να πιέζει τον κ. Σαμαρά…

Μέρκελ: «Nein» σε κούρεμα – Μην χαλαρώνετε την πίεση στην Ελλάδα

Πάντως η Ακρόπολη είναι ακόμα στη θέση της

Bild: Ούτε σεντ παραπάνω για την Ελλάδα