ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημιογόνα μία στις δύο βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας

Ζημιογόνα μία στις δύο βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας

Ζημίες προ φόρων ύψους 187,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 140,4% σε σχέση με το 2011, κατέγραψαν πέρυσι 218 βιομηχανίες-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ενώ από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουν βάλει λουκέτο περισσότερες από 50 σημαντικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, με έδρα τις τέσσερις περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι «μικρότεροι» (με τζίρο έως 3 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμη και επιχειρήσεις κλάδων με αντοχές, όπως αυτός των τροφίμων-ποτών, αυξάνουν τις ζημίες τους. Ως αποτέλεσμα, αντί για περιθώριο κέρδους, οι 218 βιομηχανίες εμφανίζουν πλέον (ήδη από το 2009) «περιθώριο ζημιών», της τάξης του 5% για το 2012.

Τα παραπάνω επισημαίνει, επικαλούμενη τα αποτελέσματα έρευνας, που εκπόνησε σε δείγμα 218 επιχειρήσεων, η διοίκηση του ΣΒΒΕ, ενώ ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέων λουκέτων στις βορειοελλαδικές βιομηχανίες. Η έρευνα, που γίνεται για όγδοη συνεχή χρονιά, βασίστηκε στην επεξεργασία των ισολογισμών των 218 επιχειρήσεων.

Πτώση τζίρου 200 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο

Αναλυτικά, όπως και το 2011, έτσι και πέρυσι, το 50% των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθούσε να εργάζεται με ζημίες. Το ποσοστό παραμένει έντονα υψηλό, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το ότι το 2008, δηλαδή στην αρχή της κρίσης, ήταν μόλις 17%.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκε κατά περίπου 200 εκατ. το 2012, σε σχέση με το 2011 (-5,73%), οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 4,22%, ενώ τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 5,94%.

Τις μεγαλύτερες «αντοχές» στην οικονομική κρίση εμφάνισαν πέρυσι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τζίρο από 50 - 200 εκατ. ευρώ, όπου το περιθώριο καθαρού κέρδους είναι μηδενικό, αλλά τουλάχιστον όχι αρνητικό.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση εξακολούθησαν να δέχονται οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 3 εκατ. ευρώ, οι οποίες παρουσίασαν δείκτη ζημιών ίσο με 94,2%. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τρεις τάξεις κύκλου εργασιών (3 - 5 εκατ, 5 - 10 εκατ και 10 - 50 εκατ. ευρώ) ο δείκτης ζημιών είναι διψήφιος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ακόμη και ο -παραδοσιακά ανθεκτικός- κλάδος των τροφίμων/ποτών παρουσίασε πέρυσι αύξηση ζημιογόνων επιχειρήσεων, καθώς, πλέον, μία στις τρεις επιχειρήσεις, εμφανίζει ζημίες.

Στον κλάδο του ξύλου και των προϊόντων ξύλου, οι ζημιογόνες είναι οκτώ στις δέκα, στην κλωστοϋφαντουργία επτά στις δέκα και στα δομικά υλικά/μεταλλικά προϊόντα έξι στις δέκα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr