ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεν μειώνει προς το παρόν τα επιτόκια

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεν μειώνει προς το παρόν τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη, κάτω από έντονη πίεση να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον θεωρείται απίθανο να ενδώσει σε αυτήν.

Οι αγορές θα παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του 23μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ πιο στενά από κάθε άλλη φορά μετά τον περασμένο Μάιο, όταν η κεντρική τράπεζα αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,50% και ορισμένα μέλη είχαν πιέσει για μεγαλύτερη μείωση.

Κάποια μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ επιθιυμούσαν μία νέα μείωση του επιτοκίου τον περασμένο μήνα. Το επιχείρημά τους ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τα στοιχεία που έδειξαν μία ξαφνική «βουτιά» του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 0,7%, πολύ χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Ωστόσο, φαίνεται απίθανο ότι η ΕΚΤ θα αντιδράσει με βάση τα στοιχεία ενός μήνα για τον πληθωρισμό. Οι 22 από τους 23 διαπραγματευτές στην αγορά χρήματος, που ρωτήθηκαν από το Reuters αυτή την εβδομάδα, αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει σήμερα στάση αναμονής, καθώς θα ήθελε να έχει μία πιο σαφή εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού.

Πριν από τη συνεδρίαση, φαίνεται ότι υπήρχαν τρεις ομάδες σκέψης στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις που γίνονται.

Η μία ομάδα υποστήριζε να μείνει ανοικτή η επιλογή ενός νέου γύρου μακροχρόνιων δανείων στις τράπεζας, μία δεύτερη ομάδα τασσόταν υπέρ της μείωσης του επιτοκίου και μία τρίτη ήταν έτοιμη να την ανεχθεί.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών και ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας κάλεσαν την ΕΚΤ να χαλαρώσει την πολιτική της μετά την ανατίμηση του ευρώ, αλλά η κεντρική τράπεζα διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της και επιλέγει, όπου είναι δυνατόν, να παρακάμψει τις πολιτικές διαμαρτυρίες.