ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Πακέτο στήριξης των ελληνικών γεωργικών προϊόντων

ΕΕ: Πακέτο στήριξης των ελληνικών γεωργικών προϊόντων

Η Κομισιόν ενέκρινε, την Πέμπτη, 22 προγράμματα, με κοινοτική συνεισφορά, για την προώθηση γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων, τα περισσότερα από τα οποία θα διαρκέσουν τρία χρόνια, ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η ΕΕ συνεισφέρει τα 35 εκατ. ευρώ.

Ένα από αυτά τα προγράμματα αφορά την Ελλάδα, είναι ύψους 5 εκατ. ευρώ, με κοινοτική συνεισφορά 2,5 εκατ. ευρώ και επικεντρώνεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές.

Τα επιλεχθέντα προγράμματα καλύπτουν προϊόντα ποιότητας, καταχωρημένα και προστατευόμενα ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) και αφορούν το κρασί, το κρέας που παράγεται στο πλαίσιο εθνικών συστημάτων ποιότητας, τα βιολογικά προϊόντα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα καλλωπιστικά φυτά, το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα, το βόειο, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, καθώς και το ποιοτικό κρέας πουλερικών.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε:

«Θεωρώ την προώθηση των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ σε ευρωπαϊκές και άλλες αγορές ως σημαντικό στοιχείο πολιτικής, ιδίως για τα προϊόντα ποιότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκπονούμε μια νέα πολιτική πρωτοβουλία για την προώθηση, η οποία θα ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Για μένα είναι σαφές ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών ποιοτικών προϊόντων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθώ την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την προώθηση των εξαγωγών της ΕΕ».

Στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου υποβολής προγραμμάτων για το 2013, η Κομισιόν έλαβε 34 αιτήσεις για χρηματοδότηση και, μετά από αξιολόγηση, ενέκρινε 22 προγράμματα.