ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις «άξονες» έθεσε ο Ντάισελμπλουμ

Τέσσερις «άξονες» έθεσε ο Ντάισελμπλουμ

Την επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, επεσήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι ελληνικές Αρχές πρέπει «επειγόντως» να προχωρήσουν σε τέσσερις τομείς. Πρώτον, να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος, δεύτερον, να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015, τρίτον να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τέταρτον να σημειωθεί πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας και πρόσθεσε ότι με αυτούς τους ρυθμούς το Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα ως το Δεκέμβριο.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το ποτήρι είναι περισσότερο μισογεμάτο, παρά μισοάδειο», ενώ παράλληλα αναγνώρισε το σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Κατανοώ ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

oli-ren

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, επεσήμανε τις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, τόσο σε δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και σε μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος στην τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικας ο Επίτροπος Οικονομίας σχολίασε ότι «χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος». Σημείωσε ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015 αποτελεί «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας, πρόσθεσε όμως ότι εξίσου σημαντικές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών κ.α.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, οι ιθύνοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρξει τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ούτως ώστε η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων να προωθηθεί αποφασιστικά το 2014. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία θα λάβει το έργο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.

Ανάγκη να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τόνισε ο Ι. Στουρνάρας

Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. «Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

st

Συνεχίζοντας, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ ελληνικών Αρχών και Τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroup είχε μια «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον Επίτροπο Ρεν, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία όπως είπε, βοήθησε.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στην Τρόικα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

Όσον αφορά το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και ειδικότερα αυτό που αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο Γ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Ανέφερε, δε, ότι εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες. Τέλος, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.

Διαβάστε επίσης:

Αυστηρό μήνυμα Eurogroup: Τελειώνετε με τις διαπραγματεύσεις!

Το μήνυμα του Eurogroup στην Ελλάδα: Νέα μέτρα, χωρίς πολλά λόγια

Γιατί οι Βρυξέλλες τραβάνε στα άκρα το σχοινί

Eurogroup: Ζητούν επιτάχυνση προσπαθειών από την Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η «μάχη» κυβέρνησης - τρόικας

Απόλυτο αδιέξοδο με την τρόικα!

Δυσφορία στο Μαξίμου για τα «παιχνίδια» της τρόικας

Απάντηση Στουρνάρα: Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα

Γιατί βιάζονται στο Μαξίμου