ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνικό σχέδιο δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Εθνικό σχέδιο δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), με σκοπό την ευθυγράμμιση των προγραμμάτων της με τις εθνικές προτεραιότητες και στόχους για το 2020, επισήμαναν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια του 11ου Συνεδρίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που διοργάνωσε τη Δευτέρα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ΕΚΕ έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, όπως ανέφερε ο Στέφανος Κομνηνός, γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της διαμόρφωσης Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής για τις πράσινες προμήθειες, ενώ υλοποιεί δράσεις εκπαίδευσης για την ενημέρωση και κατάρτιση των επιχειρήσεων σε θέματα καλών πρακτικών, κυρίως στον τομέα της αγοράς, σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων, όπως η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η πράσινη επιχειρηματικότητα, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κομνηνός, από τις συναντήσεις με τους συναρμόδιους φορείς έχει προκύψει πως άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία ομάδας με εμπλεκόμενους φορείς τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και το ελληνικό δίκτυο για την ΕΚΕ, η οποία θα κληθεί να καταρτίσει μέχρι το τέλος του 2013 ένα Σχέδιο Δράσης/Στρατηγικής της Ελλάδας για την ΕΚΕ.

Στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου για την ΕΚΕ που θα προωθεί τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκε από την πλευρά της η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Σύμφωνα με την κ. Αλεξίου, η πρόσφατη οικονομική κρίση έδειξε πως το υφιστάμενο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο έχει ξεπεραστεί και ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική διαδικασία όπου στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία και η ευρύτερη αποδοχή μιας νέας μορφής ανάπτυξης, ενός νέου μοντέλου επιχειρηματικότητας.