ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ζητά να αλλάξουν διατάξεις για τη φορολογία κληρονομιάς

Κομισιόν: Ζητά να αλλάξουν διατάξεις για τη φορολογία κληρονομιάς

Η Κομισιόν κάλεσε, την Τετάρτη, την Ελλάδα να τροποποιήσει δύο φορολογικές διατάξεις περί κληρονομιάς, καθώς εκτιμά ότι εισάγουν διακρίσεις.

Η πρώτη διάταξη αφορά τη φοροαπαλλαγή που χορηγεί η ελληνική νομοθεσία στην κληρονομιά ακινήτου. Η απαλλαγή χορηγείται μόνο σε υπηκόους της ΕΕ που διαμένουν στην Ελλάδα και οι οποίοι δεν έχουν πρώτη κατοικία.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι αυτή η διάταξη εισάγει διακρίσεις σε βάρος υπηκόων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) οι οποίοι διαμένουν εκτός Ελλάδας και ότι συνιστά εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που θεσπίζεται στις Συνθήκες.

Η δεύτερη διάταξη αφορά τον ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή στα κληροδοτήματα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή του ΕΟΧ, και μόνο με τον όρο της διασφάλισης αμοιβαιότητας.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η εφαρμογή του όρου διασφάλισης αμοιβαιότητας συνιστά άνιση μεταχείριση, η οποία εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων.

Τα αιτήματα της Κομισιόν λαμβάνουν τη μορφή αιτιολογημένων γνωμών. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.