ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΚΜ δίνει λύση στο πρόβλημα των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών

Η ΔΚΜ δίνει λύση στο πρόβλημα των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων του ΕΤΑΑ, έγινε την Τετάρτη, στη συνάντηση του υπουργού ΕργασίαςΓιάννη Βρούτση, με τους προέδρους των Επιστημονικών Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών Γεώργιο Στασινό, Μηχανολόγων Τάσο Ευσταθίου και Αρχιτεκτόνων Μυρτώ Δεσποτίδη.

Μετά την συνάντηση, ο κ. Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Οι πρόεδροι των Επιστημονικών Συλλόγων των Μηχανικών μου έθεσαν μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους. Ένα βασικό αίτημα σύσσωμου του κλάδου τους -και κυρίως των νέων μηχανικών- είναι αυτό που αφορά στην δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας στους ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων του ΕΤΑΑ.

Θεωρώ ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες καθιστούν άμεση την ανάγκη να καλυφθούν όλες οι σχετικές με το αίτημα προϋποθέσεις και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες μέχρι το τέλος του έτους για την διευθέτηση του αιτήματος, τηρουμένων πάντα των προβλεπόμενων κανόνων της ανταποδοτικότητας στις συνταξιοδοτικές τους παροχές».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ), σταθερή επιδίωξη είναι:

α) για την επίτευξη του στόχου της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας από τους συναδέλφους. Αυτό συνεπάγεται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι η επιλογή από τους συναδέλφους της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, θα έχει σαν αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές τους να παραμείνουν στα προ των αυξήσεων επίπεδα.

β) άμεσο διαχωρισμό των εισφορών που πληρώνουν οι μηχανικοί για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. Αυτό θα έχει άμεσο αποτέλεσμα να μπορούν οι συνάδελφοι σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, με ένα σαφώς μικρότερο κόστος, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να εξασφαλίζουν τα φάρμακα τους.