«Το πρωτογενές πλεόνασμα αφήνει τον λαό παγερά αδιάφορο»

«Το πρωτογενές πλεόνασμα αφήνει τον λαό παγερά αδιάφορο»

«Ζοφερό κλίμα στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μετά από χρόνια περικοπών και λιτότητας.

«Η Ελλάδα αναμένει "πρωτογενές πλεόνασμα“ ενώ φαίνεται πιθανή και μικρή οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο το κλίμα παραμένει αρνητικό» παρατηρεί η ελβετική εφημερίδα, διευκρινίζοντας: «Η διάθεση του λαού έναντι του "μνημονίου" παραμένει αρνητική. Τα τελευταία τρία χρόνια, λαϊκιστές πολιτικοί και δημοσιογράφοι κατάφεραν να πείσουν τους Έλληνες ότι το πρόγραμμα διάσωσης ευθύνεται για τη διαρκή ύφεση και την εξαθλίωση της χώρας. Το ίδιο επιφυλακτικοί είναι οι Έλληνες και έναντι κάθε μηνύματος επιτυχίας. Το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια η Ελλάδα κατόρθωσε να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα αφήνει τον λαό παγερά αδιάφορο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «υπάρχουν ενδείξεις πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα».  Αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα που θεωρούνται μικρά ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων, των αδειών οικοδόμησης και του τζίρου στο πεδίο της λιανικής πώλησης μετά από χρόνια κατακόρυφης μείωσης.

ΑΠΟΔΟΣΗ DW

Διαβάστε επίσης

Εμπορικό πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 1948

DIW: Πρέπει να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα