ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EBEA: Προτάσεις για τον ΦΠΑ και το φορολογικό σύστημα

EBEA: Προτάσεις για τον ΦΠΑ και το φορολογικό σύστημα

Τη διαμόρφωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες της αγοράς και την αναμόρφωση της διαδικασίας είσπραξης του φόρου με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος.

Oκ. Μίχαλος μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία στον ΦΠΑ» που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ζήτησε επιτάχυνση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

«Ένα μέτρο που θα βοηθήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει σημαντικό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία τιμολόγησης».

«Αντίστοιχα, χρειάζονται κίνητρα, τόσο προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τους καταναλωτές, με στόχο την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου που το κράτος χάνει κάθε χρόνο 10 δισ. από ανείσπρακτο ΦΠΑ, είναι απαραίτητη η μείωση της χρήσης μετρητών, με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Και όχι με προχειρότητες και ημίμετρα, όπως η φοροκάρτα, η συλλογή αποδείξεων» τόνισε.

Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ για το φορολογικό σύστημα περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος σε επίπεδα που δεν θα ξεπερνούν το 20%, ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας, αλλά και για την επανεπένδυση κερδών από τις επιχειρήσεις.