ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη ο χρυσός-στον πάτο οι δείκτες χρηματιστηρίων

Στα ύψη ο χρυσός-στον πάτο οι δείκτες χρηματιστηρίων

Οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων έπεσαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ κι ένα μήνα.

Η αυξημένη ένταση πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία και η ανησυχία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας οδήγησαν σήμερα τους επενδυτές στα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 ξεκίνησε με απώλειες 0,6%, ενώ ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX, οι εταιρείες του οποίου έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, αντιμετώπιζε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το ζενίθ της κρίσης του ευρώ τον Ιούνιο του 2012.

Μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας MICEX, ο οποίος υποχωρούσε περισσότερο από 5% και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Ούτε το ρούβλι απέφυγε τις πιέσεις, καθώς η ισοτιμία του κυμαινόταν κοντά στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό της.

Η στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια ώθησε πτωτικά τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ είχε προηγηθεί η μείωση της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο 2,638% που είναι χαμηλό δύο εβδομάδων.

Η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται στα 1.369,06 δολάρια ανά ουγγιά, αφού είχε φθάσει σε υψηλό έξι μηνών και αναμένεται να καταγράψει άνοδο για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Το ευρώ παραμένει υπό πίεση, μετά τα σχόλια του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΚΤ ετοιμάζει πρόσθετα μέτρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνης.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρούσε 0,1% στα 1,3860 δολάρια, ενώ χθες είχε φθάσει στα 1,3967 δολάρια

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοιγμα με πτώση