Ανεξάρτητοι ελεγκτές: Το ΔΝΤ υπερεκτιμά την ανάπτυξη των χωρών

Newsroom Newsroom

Ανεξάρτητοι ελεγκτές: Το ΔΝΤ υπερεκτιμά την ανάπτυξη των χωρών

Το ΔΝΤ έχει την τάση να στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη των χωρών, δήλωσαν ανεξάρτητοι ελεγκτές.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις έδιναν τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να δανείσει δισεκατομμύρια δολαρίων σε χώρες, όπως την Ελλάδα και την Ουκρανία, καθώς επέτρεπαν τη συμμόρφωση του Ταμείου με τους αυστηρούς κανόνες του, σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους ή τους στόχους του για τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, αναφέρει το Reuters.

Οι μεροληψίες του ΔΝΤ, ωστόσο, μειώνονταν ή εξαφανίζονταν κατά τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος των χωρών, συνήθως τρεις ή έξι μήνες μετά την πρώτη έγκριση των προγραμμάτων διάσωσης.

«Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό… είχαν την τάση να είναι αισιόδοξες στις περιπτώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που χαρακτηρίζονταν από πολύ μεγάλη χρήση των πόρων του ΔΝΤ» αναφέρει στην έκθεση που συνέταξε το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης.

Το Γραφείο ανέλυσε τις οικονομικές προβλέψεις του Ταμείου από το 2002 έως το 2011. Στις περιπτώσεις των προγραμμάτων που συνοδεύονταν από πολύ υψηλά δάνεια, το ΔΝΤ τροποποιεί τους κανόνες του, ώστε να δίνει δάνεια που αντιστοιχούν σε υπερδιπλάσιο ποσό από τη συμμετοχή της χώρας (quota) στο Ταμείο, σε ένα μόνο έτος. Οι περιπτώσεις αυτές αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 85% των συνολικών δανείων που έδωσε το ΔΝΤ στο παραπάνω χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την έκθεση. Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τις οικονομικές προβλέψεις του για να υπολογίσει το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους μίας χώρας και να αποφασίσει πόσα χρήματα μπορεί να δανείσει και ποια μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας απαιτούνται.

Το Γραφείο Αξιολόγησης διαπίστωσε, επίσης, ότι το Ταμείο υπερεκτιμούσε την ανάπτυξη και υποεκτιμούσε τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια περιφερειακών ή παγκόσμιων υφέσεων, ή κατά τη διάρκεια κρίσεων σε μεμονωμένες χώρες - αν και ο ιδιωτικός τομέας έκανε τα ίδια λάθη.

Στις άλλες περιπτώσεις, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν ήταν γενικά μεροληπτικές και ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμπιστεύονταν τις προβλέψεις του. Οι ελεγκτές συνέστησαν στο ΔΝΤ να κάνει καλύτερη δουλειά στις προβλέψεις του, μαθαίνοντας από την εμπειρία, και να ενισχύσει τη διαφάνεια, περιγράφοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς κάνει τις προβλέψεις του.

Διαβάστε επίσης

O ύποπτος ρόλος του ΔΝΤ - «Επικίνδυνα» παιχνίδια με τις τράπεζες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved