ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα συμψηφίζουν τον ΦΠΑ χωρίς λύση για τις επιχειρήσεις

Πώς θα συμψηφίζουν τον ΦΠΑ χωρίς λύση για τις επιχειρήσεις

Συμψηφισμό χρεών για όσους χρωστούν στο δημόσιο και το κράτος έχει οφειλές προς τους ίδιους ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της εβδομάδος, θα περιέχεται και διάταξη σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται συμψηφισμός στον ΦΠΑ.

Τα τελευταία στοιχεία που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 5.316 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, συνολικού ύψους 811,6 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι 3.511 βρίσκονται σε εκκρεμότητα για πάνω από 3 μήνες, ενώ γενικά εκκρεμούν περισσότερες από 17.000!

Ο ΓΓΔΕ Χάρης Θεοχάρης είχε διαμηνύσει προς τις εφορίες ότι οι επιστροφές ΦΠΑ θα πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα διάστημα 120 ημερών, ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις που αναμένουν επιστροφή μέχρι και σχεδόν τέσσερα χρόνια (παράδειγμα ΔΟΥ Η΄ Θεσσαλονίκης)!

Ωστόσο, το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η ισχύς της νέας διάταξης θα ξεκινά από τη μέρα ψήφισής της και όχι αναδρομικά! Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν θα βρουν λύση στο πρόβλημά τους που λέγεται κράτος.

Οι επιχειρήσεις της χώρας, «πνιγμένες» από την ύφεση, την υπερφορολόγηση, τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και την ανύπαρκτη δανειοδότηση από τις τράπεζες, προσπαθούν να βρουν μια λύση προ της δικής τους κατάρρευσης.

Διαβάστε επίσης:

Διέγραψαν 500 εκατ. ΦΠΑ που χρωστούσε η γερμανική Hochtief στην Ελλάδα