ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ζει» και «βασιλεύει» παγκοσμίως η παραοικονομία!

«Ζει» και «βασιλεύει» παγκοσμίως η παραοικονομία!

Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εργάζονται στην παραοικονομία.

Αυτό προκύπτει από έκθεση της flexibility@work 2014, η οποία περιλαμβάνει μία νέα μελέτη σχετικά με την παραοικονομία από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και την RegioplanPolicyResearch.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας έδωσε στη δημοσιότητα στην Ελλάδα η Randstad εταιρεία στην παροχή υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν τα 2/3 (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) από τον παγκόσμιο εργασιακό πληθυσμό των περίπου 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εργάζονται στην παραοικονομία.

Η έκθεση flexibility@work δείχνει ότι στις προηγμένες οικονομίες το μέγεθος της παραοικονομίας εμφανίζει αρκετές διαφοροποιήσεις – είναι λιγότερο από 10% σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Ολλανδία, ενώ είναι έως και πάνω από 25% σε ορισμένες περιοχές της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι χώρες με τη μικρότερη παραοικονομία είναι, σύμφωνα με την έρευνα, εκείνες στις οποίες οι εταιρείες μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να καταφύγουν σε υπηρεσίες προσωρινής απασχόλησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους ανάγκες.

Την ίδια στιγμή, οι χώρες αυτές παρέχουν ένα επιπλέον δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας, με τη μορφή πολιτικής για την αγορά εργασίας, που προστατεύει και στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι, δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο, οι οικονομίες αυτές που είναι αρκετά επιτυχημένες, μειώνουν την προσφορά και τη ζήτηση της αδήλωτης εργασίας και παρέχουν τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Διαβάστε επίσης

Βουλγαρία: Ευρωπαϊκά «πρωτεία» στην παραοικονομία