ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Οι τρεις στόχοι μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Εθνική Τράπεζα: Οι τρεις στόχοι μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Την ικανοποίηση της εκφράζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα τους στόχους για τη νέα εποχή που ξεκινά για την τράπεζα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργιος Ζανιάς, μιλώντας στους μετόχους στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας είναι «το τελευταίο εμπόδιο στην αποκατάσταση της γνωστής ευρωστίας της ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο τραπεζικό σύστημα και στην προώθηση της ανάπτυξης και θα επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και κυρίως την ρευστότητα που διαθέτει».

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι «οι ενδείξεις απαρχής ενός ενάρετου κύκλου για την ελληνική οικονομία μετά από μία εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία προσαρμογής, έχουν αρχίσει πλέον να μετουσιώνονται σε απτά οικονομικά αποτελέσματα».

«Τον τελευταίο χρόνο οι ελληνικοί τίτλοι πρωταγωνιστούν διεθνώς με τις αποδόσεις τους. Ως εκ τούτου, το ελληνικό Δημόσιο αλλά και αυξανόμενος αριθμός ποιοτικών ελληνικών επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικών και μη, είναι σε θέση να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές σε ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόστος. Η δυναμική αυτή θα διαχυθεί σταδιακά και σε πιο μακροχρόνιες επενδύσεις αντιμετωπίζοντας και το τελευταίο σημαντικό έλλειμμα της οικονομίας μας, αυτών των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η εισροή αυτών των κατηγορών κεφαλαίων συνιστά αναγκαία παράμετρο για τη διαμόρφωση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού υποδείγματος, βασισμένου σε μία ανταγωνιστική, φιλόδοξη και εξωστρεφή επιχειρηματική νοοτροπία, απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Στρατηγική σε τρεις πυλώνες

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, έδωσε έμφαση στις στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου που βασίζονται στους ακόλουθους πυλώνες:

- Αύξηση των χορηγούμενων δανείων με επέκταση σε ελκυστικούς εγχώριους επιχειρηματικούς τομείς, χάρη στην ισχυρή ρευστότητα της Τράπεζας.
- Βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας του Ομίλου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών και συγχρόνως προωθείται η βελτιστοποίηση κεντρικών και διοικητικών λειτουργιών.
- Αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση μέσω της νεοσυσταθείσας μονάδας δανείων ειδικής διαχείρισης, με στόχο την στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση διευρύνεται σημαντικά με την αύξηση κεφαλαίου, ενισχύοντας τη διασπορά των μετοχών από 16% σε 43%. Έτσι, η Εθνική γίνεται η δεύτερη τράπεζα στην Ελλάδα σε συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην Εθνική Τράπεζα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Τουρκολιάς.

Διαβάστε επίσης:

Εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων