ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροκαταιγίδα 9 + 2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους

Φοροκαταιγίδα 9 + 2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους

Οι έξι φόροι που θα μας αδειάσουν τις τσέπες!

Κάτι λιγότερα από 2 δις ευρώ το μήνα θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες στην εφορία, με τη φοροκαταιγίδα που ξεκινά ήδη από αυτό τον μήνα.

Έξι φόροι «φωτιά» που δεν μας τους έφεραν το πρώτο τρίμηνο του 2014 λόγω ..εκλογών και μας τους φόρτωσαν στο δεύτερο μισό του έτους. Πρόκειται για το σύνολο των μεγαλύτερων φόρων που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός, αφού μιλάμε για φόρο εισοδήματος, για ενιαίο φόρο ακινήτων κ.α.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που λένε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να μας έρθει και νωρίτερα, ή τουλάχιστον να μην συμπίπτει εξ’ ολοκλήρου με τις δόσεις για τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν στο Newsbomb, ότι δεν ήταν στο χέρι του οικονομικού επιτελείου το πότε θα πληρωθούν οι δόσεις, υπονοώντας ότι η εντολή ήρθε ..απ’έξω!

Οι φόροι των 9 δισ.

Μόνο για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (οι πληρωμές της πρώτης δόσης και των δυο είναι στο τέλος Ιουλίου) οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν σχεδόν 9 δις ευρώ! Τα εκκαθαριστικά της εφορίας εκτιμάται ότι θα βγάλουν φόρο 6,33 δις ευρώ και θα πληρωθούν σε τρεις δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο), ενώ ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι από τον Ενιαίο φόρο Ακινήτων θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία 2,65 δις ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο.

Με άλλα λόγια, μόνο τον Ιούλιο (αφού οι δόσεις είναι ισόποσες) η εφορία περιμένει 2,5 δις ευρώ μόνο από αυτούς τους δυο φόρους.

Οι έξτρα φόροι των 2 δις

Η φοροκαταιγίδα που μας περιμένει μέχρι το τέλος του 2014 δεν σταματούν στον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, αφού υπάρχουν και άλλοι τέσσερις φόροι:

Από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης εκτιμάται ότι θα μπουν στα κρατικά ταμεία 1,178 δις ευρώ, από το τέλος επιτηδεύματος 227,7 εκατ. ευρώ, από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης 141 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, τα οποία υπολογίζονται στο 1,53 δις ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής: Είχε έσοδα 15 δις αλλά δεν πλήρωνε φόρους!

Φορολογούν τους φτωχούς σαν... πλούσιους!

Με δόσεις η πληρωμή τελών στους δήμους

Νέες απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί ο Πολ Τόμσεν

Έτσι θα μειώσετε τον φόρο με έξοδα και δαπάνες