ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: «Όλο το ρίσκο στην ΕΚΤ»

FAZ: «Όλο το ρίσκο στην ΕΚΤ»

Σε σχόλιο με τίτλο «Όλο το ρίσκο στην ΕΚΤ» η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στην απόφαση της Φρανκφούρτης να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,05%: «Ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να είναι απελπισμένος.

Παρά την πρόθεση του προέδρου της ΕΚΤ να κάνει τα πάντα (whatever it takes) για να σώσει το ευρώ, η σωτηρία αργεί. Γεγονός που οφείλεται κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες δεν αξιοποίησαν για μια ακόμα φορά το χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους και περιμένουν και πάλι βοήθεια από την ΕΚΤ. Πώς μπορεί η κεντρική τράπεζα να επιστρέψει στην καθημερινότητα; Σε περίπτωση που αυξήσει το επιτόκια, απειλείται η ίδια με ζημιές».

«Ο Μάριο Ντράγκι παραδέχεται πλέον ότι είναι όλο και δυσκολότερο για την ΕΚΤ να εγγυηθεί μόνο με τη βοήθεια της νομισματικής πολιτικής σταθερές τιμές, επισημαίνει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται στην ευθύνη των κυβερνήσεων. Δυστυχώς όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν εισακούγεται όταν λέει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές συνδέονται μεν με υψηλό κόστος, αλλά η απουσία ανάπτυξης έχει ακόμα μεγαλύτερο τίμημα».

ΠΗΓΗ DW

Διαβάστε επίσης

Westdeutsche Allgemeine Zeitung: «Κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος»