ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για έξοδο από την Ευρωζώνη

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για έξοδο από την Ευρωζώνη

Τον οδικό χάρτη που ετοίμασε το 2012 ο Roger Bootle για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης θυμήθηκε το MarketWatch και τον αναδημοσιεύει, στο περιθώριο της συζήτησης για grexit.

Οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, γράφει ο William Watts, συντάκτης αγορών του MarketWatch.

«Αν φτάσουμε εκεί, δεν θα είναι μια απλή υπόθεση. Και ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται πως η αναταραχή που θα προκαλέσει μια διάσπαση, θα πυροδοτούσε μια ακόμα παγκόσμια οικονομική κρίση. Αν και οι χρηματαγορές δεν βρίσκονται ακριβώς 'στα κάγκελα' αναφορικά με την προοπτική αυτή, ωστόσο θα άξιζε να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στο πως ακριβώς μπορεί να εξελιχθεί μια ελληνική έξοδος», γράφει ο Watts.

Όπως επισημαίνει, «ένας πιθανός δρόμος αναλύθηκε με λεπτομέρεια από τον οικονομολόγο Roger Bootle, ιδρυτή της βρετανικής εταιρείας ερευνών Capital Economics. Μάλιστα, το σχέδιο κέρδισε το βραβείο Wolfson Economics το 2012, στον διαγωνισμό προτάσεων για το πώς να διαλυθεί η ευρωζώνη».

Ορισμένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι τα εξής:

«Μυστικές προετοιμασίες, έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων: Αυτό θα ήταν απαραίτητο διότι οι φήμες περί εξόδου θα οδηγούσαν σε μαζική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες. Ποιος, άλλωστε, θα ήθελε να αφήσει τα ευρώ του σε μια ελληνική τράπεζα για να τα δει να μετατρέπονται εν μια νυκτί σε δραχμές; «Οι προετοιμασίες θα πρέπει να γίνουν μυστικά από μια μικρή ομάδα αξιωματούχων και στη συνέχεια να εφαρμοστούν αμέσως», έγραφε ο Bootle.

Ισοτιμία ένα προς ένα με το ευρώ (στην αρχή): Προκειμένου να διατηρηθεί η διαφάνεια των τιμών και να τονωθεί η εμπιστοσύνη, θα ήταν καλύτερο το νέο νόμισμα να εισαχθεί με ισοτιμία ένα προς ένα με το ευρώ. Με άλλα λόγια, αν η τιμή ενός αντικειμένου ήταν 1,35 ευρώ, τώρα θα είναι 1,35 δραχμές. Σημειώνουν πως η δραχμή, βεβαίως, θα μπορεί να υποτιμηθεί στις ξένες αγορές συναλλάγματος και είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει αυτό.

Επαναπροσδιορισμός χρέους, ουσιαστική χρεοκοπία: Η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το χρέος της στο νέο νόμισμα και να ξεκαθαρίσει τα σχέδιά της για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων, οι οποίοι πιθανότατα θα περιλαμβάνουν μια «ουσιαστική χρεοκοπία», καθιστώντας σαφή την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και πάλι να εξυπηρετούν το υπόλοιπο χρέος όσο το δυνατόν συντομότερα».

Όπως αναφέρει ο Watts, ο Bootle και η ομάδα του πρότειναν αρκετές ακόμα συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης η Εθνική Κεντρική Τράπεζα μιας χώρας που βγαίνει από το ευρώ να εφαρμόσει μέτρα στοχευμένα για τον πληθωρισμό και να είναι έτοιμη να «ρίξει χρήμα» στο τραπεζικό της σύστημα, χρησιμοποιώντας την ποσοτική χαλάρωση εάν χρειαστεί. Θα πρέπει επίσης η κεντρική τράπεζα της χώρας να καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει ο Bootle.

Παράλληλα, λέει πως θα πρέπει να υπάρξει σαφήνεια σε νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του status της χώρας που βγαίνει από την ευρωζώνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την επίπτωση στις διεθνείς συμβάσεις σε ευρώ. Αυτή η αποσαφήνιση είναι απαραίτητη διότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα αποχωρεί από το κοινό νόμισμα.

Πάντως, όπως σημειώνει ο Watts, ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε κατακλυσμιαίες επιπτώσεις στην Ελλάδα και δυνητικά και στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Σχετικές ειδήσεις