ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης στο CNN: Δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η παραμονή στην Ευρωζώνη

Βαρουφάκης στο CNN: Δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η παραμονή στην Ευρωζώνη

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ως προσκλεκλημένος της Μάγκι Λέικ, παραχώρησε ο Γιάννης Βαρουφάκης και ανέλυσε τα σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του χρέους και την παραμονή στην Ευρωζώνη.

«Το πρόβλημα με τον τρόπο που αντιμετώπισε η ευρωζώνη την κρίση το 2010, είναι ότι όλοι βγήκαν χαμένοι. Θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί μια πιο ορθολογική λύση. Αυτό που εμείς επιθυμούμε είναι να θέσουμε καλύτερους όρους αποπληρωμής του χρέους. Σκεφτείτε μία προβληματική επιχείρηση που χρωστά χρήματα σε τράπεζα.

Ο πιο λογικός όρος αποπληρωμής σε μια τέτοια περίπτωση, προβλέπει ότι τα χρήματα που θα καλείται να δίνει η επιχείρηση στην τράπεζα για να ξεπληρώσει το χρέος της, θα σχετίζονται και με τα έσοδά της. Αυτό θέλουμε να προτείνουμε στις χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης και να πούμε στους εταίρους μας, ότι απαιτούνται τέτοιες μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν στην Ελλάδα ότι όταν θα ξεπεράσει την κρίση, δεν θα βρεθεί ξανά στη θέση που βρέθηκε το 2009», τόνισε αρχικά ο νέος υπουργός Οικονομικών και κληθείς να σχολιάσει τις κινδυνολογίες περί εξόδου από την Ευρωζώνη, υποστήριξε:

«Η Ελλάδα είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο ότι προτίθεται να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Μνημονεύω την επιτυχία των Eagles 'Hotel California'. 'Μπορείς να κάνεις τσεκ-άουτ ό,τι ώρα θες, αλλά δεν μπόρείς ποτέ να φύγεις'. Αν βγαίναμε από την ευρωζώνη, θα βλέπαμε ένα φαινόμενο-ντόμινο, που δεν θα έκανε καλό ούτε στη χώρα μας, ούτε στην ίδια την Ευρωζώνη. Ούτε καλά καλά στην παγκόσμια οικονομία».

Σε ερώτηση, τέλος, για τους ιδιώτες πιστωτές και τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι «οι πιστωτές έχασαν από το PSI το 90% του κεφαλαίου τους. Εμείς δεν έχουμε στο πρόγραμμα κούρεμα. Αυτό που θέλουμε είναι να τους πείσουμε να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους».

Σχετικές ειδήσεις