ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζια» ΕΚΤ σε Τσίπρα: Διαπραγματευτείτε γρήγορα και εποικοδομητικά

«Γκάζια» ΕΚΤ σε Τσίπρα: Διαπραγματευτείτε γρήγορα και εποικοδομητικά

«Να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και εποικοδομητικά», προκειμένου να διασφαλίσει «τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή από την ΕΚΤ, μετά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη Φρανκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε την εντολή της Τράπεζας και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ταχύτατα και εποικοδομητικά με το Eurogroup ώστε να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλλουν την υποστήριξη της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. «Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης», σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει:

«Εάν η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές, αυτό συμβαίνει διότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ δέχεται να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά αυτή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ακολουθεί το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας υπό την τρόικα των πιστωτών- Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκής Επιτροπής»…

Σχετικές ειδήσεις