Ψύχραιμη πτώση στο Χρηματιστήριο- στα ύψη τα ομόλογα

Διαμαντής Σεϊτανίδης

Με μεγάλη πτώση (αλλα όχι ελεύθερη) άνοιξε, όπως αναμενόταν το ελληνικό Χρηματιστήριο, στη σκιά της απόφασης της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, εάν η χώρα μας δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Λίγη ώρα μετά το άνοιγμα, ο Γενικός Δείκτης δεν είχε χάσει τις 800 μονάδες (μόλις στις 11.33 της Πέμπτης 5/2/15 έπεσε στις 798,44 μονάδες) με μείωση -5,8% και μικρό τζίρο (40,90 εκατομ. ευρώ).

Από την άλλη μεριά, απολύτως δικαιολογημένος είναι ο «καλπασμός» των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 3ετούς σημείωσε άλμα 320 μονάδων βάσης στο 19,82%, σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια στιγμή η απόδοση του 5ετούς σκαρφαλώνει στο 15,44% με άνοδο 226 μονάδες βάσης και του 10ετούς στο 11,41% με άνοδο 95 μονάδες. Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις εξακολουθούν να ξεπερνούν τις μακροπρόθεσμες, ένδειξη ότι το βραχυπρόθεσμο ρίσκο στην οικονομία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Σχολιάζοντας την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Πίτερ Πρετ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα απλά εφάρμοσε τους κανονισμούς της όταν τερμάτισε την εξαίρεση στις πράξεις παροχής ρευστότητας για τα ελληνικά ομόλογα. «Οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σαφείς", δήλωσε ο Πρετ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Les Echos, σύμφωνα με το Reuters.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved