Το Χρηματιστήριο δεν «τσιμπάει» στις πιέσεις Σόιμπλε

Newsbomb

Ο Σόιμπλε μπορεί να πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα, ώστε αυτή να επανέλθει στον εφιάλτη του μνημονίου, αλλά η ελληνική χρηματαγορά αντιλαμβάνεται ότι το παιχνίδι είναι πολύ πιο σύνθετο, έχει ανοίξει και οι προοπτικές ευνοϊκής κατάληξης, δηλαδή συμφωνίας Ελλάδος- Ευρωζώνης είναι ορατή και μάλιστα πολύ πιθανή, πριν τελειώσει ο Φεβρουάριος.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Έτσι σήμερα (Παρασκευή, 6/2/15) κινείται ψύχραιμα, όπως και χθες, με απώλειες που αυτή την ώρα (11.33) είναι μικρότερες της μονάδας (811 μονάδες, -0,93% με τζίρο καλύτερο από τις προηγούμενες ημέρες, στα 23 εκατομ. ευρώ).

Είναι προφανές ότι η ελληνική χρηματαγορά έχει «διαβάσει» τις εξελίξεις. Λαμβάνει υπόψη της:

- τις εκτιμήσεις του αμερικανικού Ινστιτούτου Stratfor, που προβλέπει ότι θα υπάρξει εντός του Φεβρουαρίου συμφωνία Αθήνας- Βρυξελλών,

- τις αναφορές της Deutsche Bank ότι οι μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου συνιστούν ευκαιρίες («αντιπροσωπεύουν αξίες»),

- το καλό κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Ντάλιπ Σάιν,

- τις καθησυχαστικές αναφορές της ΕΚΤ μέσω του εκτελεστικού μέλους της, Έβαλντ Νοβότνι,

- τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας J.P. Morgan ότι δεν θα υπάρξει διάρρηξη των σχέσεων Ελλάδος- Ευρώπης.

Κυρίως όμως ήταν η συνάντηση Βαρουφάκη- Σόιμπλε που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των θετικών εξελίξεων. Το ελληνικό Χρηματιστήριο χθες άνοιξε πολύ χαμηλά, και μόνο μετά τις δηλώσεις τους ισορρόπησε τις απώλειες σε λογικά -με βάση την ειδησεογραφία της ημέρας- επίπεδα. Μια συζήτηση που οδηγείται σε ρήξη, δεν διαρκεί δυο ώρες και δεν έχει ως αποτέλεσμα τέτοιες δηλώσεις, όπως αυτές που ακούσαμε από τους δυο υπουργούς.

Τέλος, η απόφαση της ΕΚΤ (όπως εκτιμούν κορυφαίοι οικονομολόγοι και γράφουν σήμερα οι Financial Times) δεν αναφέρεται μόνο στην Αθήνα, της οποίας τα ομόλογα δεν κάνει δεκτά, αλλά και στις Βρυξέλλες, σε μια εμφανή πίεση ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Προσέξτε: Να λυθεί το πρόβλημα, όχι μονομερώς να συμμορφωθεί η Ελλάδα.

Πράγματι, η χθεσινή ημέρα, αλλά και η σημερινή είναι γεμάτη από «κρυμμένες» καλές ειδήσεις, που παρέμειναν στο ημίφως λόγω της εντυπωσιακής απόφασης της ΕΚΤ να μην κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα, όσο η χώρα μας δεν βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα.

Αυτά όμως που η τρέχουσα επικοινωνιακή αντίληψη, τα άφησε στο μισόφωτο, η ελληνική χρηματαγορά τα έχει εντοπίσει και συμπεριφέρεται ανάλογα.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved