ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η S&P υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Βενεζουέλας

Η S&P υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Βενεζουέλας

Το κρατικό αξιόχρεο της Βενεζουέλας υποβάθμισε χθες ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's επικαλούμενος την πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.

Μία πτώση η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει τα έσοδα του δημοσίου, αλλά και την "επιδείνωση" της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Η βαθμίδα CCC στην οποία κατατάσσεται πλέον το κρατικό αξιόχρεο της Βενεζουέλας είναι πολύ κοντά στο επίπεδο χωρών που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών, υπενθύμισε ο S&P ο οποίος δεν απέκλεισε νέα υποβάθμιση της χώρας μεσοπρόθεσμα.
Ο S&P ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά περίπου 60% από τον Ιούνιο του 2014 και ότι εκτιμούσε, κατά την προηγούμενη αξιολόγηση του αξιόχρεου της Βενεζουέλας, ότι η τιμή του Μπρεντ θα κυμαινόταν περί τα 105 δολάρια το βαρέλι το 2015 κατά μέσον όρο, ενώ σήμερα δεν υπερβαίνει τα $58/βαρέλι.
Η εκτίμηση του S&P είναι πλέον ότι η τιμή του αργού θα είναι 55 δολάρια το βαρέλι μεσοσταθμικά το 2015 και περί τα 70 δολάρια, επίσης κατά μέσον όρο, από το 2015 ως το 2018.
Η πτώση αυτή, σημειώνει ο οίκος, θα έχει συνέπειες για την κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας, καθώς το πετρέλαιο συνεισφέρει το 15% του ΑΕΠ, το 50% των φορολογικών εξόδων και το 90% των εξαγωγών της χώρας.
Για τον Standard and Poor's εάν δεν σημειωθεί κάποια βελτίωση της κατάστασης "υπάρχει μια πιθανότητα στις δύο να υποβαθμίσουμε το αξιόχρεο (της Βενεζουέλας) στη βαθμίδα "SD" (σ.σ. επιλεκτική χρεοκοπία) φέτος ή την επόμενη χρονιά", όπως υπογραμμίζει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Νωρίτερα χθες, ο οίκος μεταξύ άλλων υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο του Μπαχρέιν κατά μία βαθμίδα, στο BBB-, ενώ έθεσε υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική (από σταθερή) το κρατικό αξιόχρεο της Σαουδικής Αραβίας (AA-), επικαλούμενος επίσης την πτώση των τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις