ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητώντας συμμάχους στον ευρωπαϊκό νότο

Αναζητώντας συμμάχους στον ευρωπαϊκό νότο

Η νέα ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μία πανευρωπαϊκή συμμαχία κατά της λιτότητας. Το εγχείρημα όμως στην πράξη δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο, γράφει η DW.

Από τους πρώτους και πιο πιστούς συμμάχους της νέας κυβέρνησης θα είναι οι «Podemos», το ισπανικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που προήλθε από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και διεκδικεί πλέον την εξουσία. Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στην Ισπανία προηγείται σε πολλές δημοσκοπήσεις, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

«Μπορούν και, κυρίως, θέλουν οι υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης να στηρίξουν τις ελληνικές διεκδικήσεις;» ρωτάμε τον επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Όλες οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα έπρεπε να επιδιώκουν να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας,που έχει ολέθρια αποτελέσματα» λέει ο 35χρονος Ιγκλέσιας.

«Δυστυχώς η στάση της κυβέρνησής μας ήταν υπεροπτική μέχρι στιγμής, θυμάστε άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός μας πήγε στην Ελλάδα για να στηρίξει τον έλληνα ομόλογό του που έχασε τις εκλογές. Πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να επιδείξουν την κοινή λογική που επέδειξε ο Μπαράκ Ομπάμα, όταν ειπε ότι δεν μπορείς να στραγγαλίσεις μία χώρα, ότι πρέπει να ενισχύσεις την εσωτερική ζήτηση και την ανάπτυξη, ώστε να μπορείς να αποπληρώσεις και τα χρέη. Αυτό λέει η κοινή λογική» δηλώνει ο επικεφαλής και ευρωβουλευτής των Podemos στην Deutsche Welle.

Κι όμως, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν φωνές συμπάθειας για την Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, αν και συνήθως δεν βρίσκονται σε κυβερνητικούς θώκους. Όπως η Μπάρμπαρα Σπινέλι, κόρη του «συνιδρυτή» της ΕΕ Αλτιέρο Σπινέλι, η οποία εξελέγη ευρωβουλευτής με την ιταλική «Λίστα Τσίπρα- Για μία άλλη Ευρώπη».

Η ίδια πιστεύει ότι είναι σωστή η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να «διεθνοποιήσει» το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και να το θέσει ως πρόβλημα για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Θα βρει όμως πραγματικούς συμμάχους ή ισχύει εκείνο που υποστηρίζουν πολλοί, λέγοντας ότι Ιταλία και Γαλλία ασπάζονται μεν τις ελληνικές θέσεις, αλλά δεν θέλουν να το εκδηλώσουν δημοσίως; «Ελπίζω ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία» λέει η Μπάρμπαρα Σπινέλι στην Deutsche Welle. «Υποψιάζομαι όμως ότι μπορεί να ισχύει αυτό που λέτε για την ιταλική και τη γαλλική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι μπορεί να μην έχουν το θάρρος να πουν δημοσίως ότι οι ελληνικές προτάσεις θα οφελήσουν ολόκληρη τη νότια Ευρώπη».

Η ιταλίδα ευρωβουλευτής έχει επανειλλημένα δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο στην κρίση. Εύχεται δύναμη και επιτυχία στον Αλέξη Τσίπρα και υπενθυμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να μείνει η Ελλάδα στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κερδίσει ο Τσίπρας τη μάχη που δίνει. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Η έξοδος από το ευρώ κατά τη γνώμη μου θα ήταν μία πολύ κακή εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη» λέει η ιταλίδα ευρωβουλευτής.

Σχετικές ειδήσεις