ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Ευρωβουλή για το περιουσιολόγιο

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Ευρωβουλή για το περιουσιολόγιο

Ερώτηση κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για το περιουσιολόγιο (δηλαδή για το... μη περιουσιολόγιο) στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στην πενταετή καθυστέρηση των ελληνικών κυβερνήσεων να συντάξουν και να λειτουργήσουν ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο των Ελλήνων φορολογουμένων.

Στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Παπαδημούλης, παρατηρεί: «Η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των μεγάλων εισοδημάτων και επιχειρήσεων αποτελεί μια από τις σοβαρότερες πληγές της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών» και τονίζει ότι δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με τις «πολιτικές που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την Τρόικα (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, οι οποίες, είτε έμειναν στα «συρτάρια», είτε δεν οδήγησαν στα επιθυμητά αποτελέσματα».

Η ερώτηση Παπαδημούλη καταλήγει με τη διατύπωση των ερωτημάτων του:

Ερωτάται η Επιτροπή:

• Γνωρίζει για ποιους λόγους, από το 2010, δεν έχει εφαρμοστεί το μέτρο του περιουσιολογίου, παρά τη σκληρή 'εποπτεία' που επέβαλαν δύο ελληνικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής;
• Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βοηθήσει, τεχνικά, στην επιτάχυνση της σύνταξης και στη λειτουργία του περιουσιολογίου;

Σχετικές ειδήσεις