Άνοιξε η ψαλίδα ανάπτυξης Ελλάδας- Ευρώπης στα τέλη του 2014

Διαμαντής Σεϊτανίδης

Παρά την εμφανή υστέρηση της ανάπτυξης μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρωζώνης και Ευρώπης των 28, ωστόσο στο τελευταίο κομμάτι της διακυβέρνησης Σαμαρά (δ! τρίμηνο 2014) η ψαλίδα άνοιξε, καθώς η Ελλάδα πάτησε φρένο, ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρουσίασε αύξηση 0,3% το δ΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,4%, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,2%. Συνολικά για το 2014 το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ των 28.

Αντίθετα στην Ελλάδα, το ΑΕΠ του δ! τριμήνου 2014 συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο του γ! τριμήνου, όπως δείχνουν τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Κατά το α΄ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε εμφανίσει άνοδο 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατά το β΄ τρίμηνο είχε ενισχυθεί 0,3%, ενώ κατά το γ΄ τρίμηνο είχε ενισχυθεί 0,7%.

Τα ελληνικά στοιχεία του δ! τριμήνου, τέλος, δείχνουν ότι η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας μέσα από την εσωτερική υποτίμηση και τη μείωση της ζήτησης, έφτασαν στα όριά τους.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved