Ισλανδία: ποινές φυλάκισης σε τραπεζίτες

Newsbomb

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας επικύρωσε τις ποινές χειραγώγησης της αγοράς για τέσσερις πρώην αξιωματούχους της τράπεζας Κaupthing.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Ηreidar Μαρ Σίγκουρντσον, ο πρώην πρόεδρος Σιγκουντούρ Άιναρσον, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Kaupthing Λουξεμβούργου Μάγκνους Γκούντμουντσον και ο Ολαφούρ Όλαφσον, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, καταδικάστηκαν την Πέμπτη 12/2/15 σε τέσσερα έως πεντέμισι χρόνια φυλακή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ποινή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί για οικονομική απάτη στην ιστορία της Ισλανδίας. Η τράπεζα Kaupthing κατέρρευσε μετά την κρίση του 2008 και τα τέσσερα πρώην στελέχη ζουν στο εξωτερικό. Τη μέρα της δίκης, φυσικά δεν βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας προσέλαβε ειδικό ανακριτή για να διερευνήσει τον ρόλο των τραπεζικών στελεχών. Ο ίδιος υποστήριξε πως η παραπάνω απόφαση είναι ένα μήνυμα σε άλλες χώρες να διεξάγουν ανάλογες έρευνες, προσθέτοντας πως κανέναν πρόσωπο δεν είναι πολύ μεγάλο για να διωχθεί ποινικά.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved