Goldman Sachs: Πότε θα ήταν χρήσιμη η δραχμή

Newsbomb

Περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση που ξεπερνά το 20% προκειμένου να επιτύχει διατηρήσιμο ισοζύγιο, συνιστά για την ελληνική οικονομία η Goldman Sachs με βάση σχετικούς δείκτες που έχει καταρτίσει.

Στη μελέτη, όμως, προστίθεται ότι η εσωτερική υποτίμηση θα είναι μικρότερη στην περίπτωση που επιβληθούν καλά σχεδιασμένες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές Λάσε Χόλμπελ Νίλσεν και Χου Πιλ, απ' την μέχρι τώρα πορεία του ελληνικού προγράμματος προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα:

1. Οι επίπονες προσπάθειες της Ελλάδας απέφεραν μία σημαντική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα σε σχέση με την περίοδο πριν το 2009, πριν δηλαδή "σκάσει" η κρίση χρέους στη χώρα μας, έχει επιτευχθεί πάνω από τη μισή προσαρμογή που είχε τεθεί ως στόχος αρχικά.

2. Είναι αναγκαία, όμως, μία περαιτέρω σημαντική προσαρμογή στην περίπτωση που επιδιωχθεί πλήρης επανισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας

3. Η πρόοδος της προσαρμογής ήταν μέτρια τους τελευταίους 12 μήνες.

Η πιο ενδιαφέρουσα, πάντως, επισήμανση των αναλυτών της Goldman είναι η εκτίμηση τους ότι δημιουργείται μία βάση συζήτησης για την πιθανότητα ονομαστικής υποτίμησης που θα προσέφερε ένα νέο ελληνικό νόμισμα.

Σπεύδουν πάντως να τονίσουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουν ότι η ονομαστική υποτίμηση σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερη από όσο συνιστά η ανάλυση λόγω και άλλων παραγόντων οι οποίοι αναφέρονται:

-Υπάρχει η τάση οι ονομαστικές ισοτιμίες να κινούνται σε υπερβολικά ευρεία κλίμακα.

- Υπάρχει η πιθανότητα ενός χαοτικού περιβάλλοντος που θα συνδυαζόταν με ένα νέο νόμισμα

-Η εμπιστοσύνη θα ήταν αδύναμη και πολλές απ' τις οικονομικές σχέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο μοντέλο της Goldman πιθανόν να διακοπούν

-Η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση πρωτογενών ελλειμμάτων θα απευθυνθεί στη νομισματική πολιτική ώστε να τα καλύψει

-Η δημοσιονομική προτεραιότητα θα αυξήσει τον πληθωρισμό και παράλληλα θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved