ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: To Grexit θα προκαλούσε χάος

Handelsblatt: To Grexit θα προκαλούσε χάος

Η διαφορά του χρέους ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης του Βερολίνου και θεωρεί πως μια ευρω-απόσχιση δεν αποκλείεται.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, προειδοποιούν οικονομολόγοι που μιλούν στο δημοσίευμα, οι οποίοι προειδοποιούν ώστε να μην υποτιμηθούν οι κίνδυνοι από πιθανή αποχώρηση της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, το λεγόμενο Grexit.

«Η εισαγωγή του νέου νομίσματος και η μετατροπή του παλαιού χρέους σε αυτό το νέο νόμισμα στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε οικονομικό χάος, σημειώνει η Handelsblatt.

Οι πιστωτές επιμένουν αλλά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, σημειώνεται στο δημοσίευμα, το «ισχυρό επιχείρημα» ότι μια απόσυρση από την νομισματική ένωση δεν προβλέπεται συμβατικά.

«Αν κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει η νομική αξίωση που προέρχεται από ένα παλιό χρέος σε ευρώ και καταλήξει στο μακρύ δρόμο προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προειδοποιεί ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Mannheim, αυτό θα αυξήσει την αβεβαιότητα σε οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση μέσα στην Ελλάδα αλλά και στις ξένες εταιρείες που έχουν γραφεία στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο».

Ακόμη και αν η Ελλάδα προσδιοριστεί σαφώς τη θέση της το ζήτημα παραμένει άλυτο. "Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους σε ευρώ, λαμβάνοντας μόνο δραχμές," τόνισε. "Η ευρεία αποτυχία θα είχε ως αποτέλεσμα, να ενταθεί η κρίση."

Σχετικές ειδήσεις