ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία αποκαλυπτικά γραφήματα για την κρίση στην Ελλάδα

Τρία αποκαλυπτικά γραφήματα για την κρίση στην Ελλάδα

Παρόλο που η ιστορία μας προσφέρει χρήσιμα μαθήματα, φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν να μην ανατρέχουν στο παρελθόν για να ξεπεράσουν τα σημερινά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η ευρωζώνη.

Στα χρήσιμα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα γραφήματα που δημοσιεύει το Slate.com, η τωρινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μπαίνει σε σύγκριση με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ και την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Γερμανία μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου.

«Η ελληνική οικονομία υπέφερε όσο καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, από την έναρξη της κρίσης και εντεύθεν. Από την αρχή του δράματος, το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε πάνω από το 1/4. Καθώς και άλλες χώρες προσπαθούν να επανέλθουν από αυτό το χτύπημα, καμία τους δεν δέχθηκε τέτοιο χτύπημα όπως η Ελλάδα. Επί παραδείγματι, το ΑΕΠ της Ιταλίας δέχθηκε μια μείωση της τάξης του 10%», αναφέρει το άρθρο.

Στο πρώτο γράφημα γίνεται μια σύγκριση του ελληνικού ΑΕΠ με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών κρατών από το 2008 και μετά.

1

Τα επόμενα δύο γραφήματα αντιπαραβάλλουν την ελληνική περίπτωση με δύο ιστορικά «χαμηλά». Το ένα είναι η Μεγάλη Ύφεση του 1929 στις ΗΠΑ, όπου οι Αμερικανοί μετά τον έβδομο χρόνο της σκληρής κρίσης κατάφεραν να γυρίσουν τον τροχό της οικονομίας τους και να ανακάμψουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Το άλλο αναφέρεται στην περίπτωση της Γερμανίας μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου βίωσε τις επιπτώσεις μια βαθύτατης κρίσης.

13
14

Σχετικές ειδήσεις