ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα ο Πολ Κρούγκμαν

Στην Αθήνα ο Πολ Κρούγκμαν

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν επισκέπτεται την Ελλάδα για να παρουσιάσει την Παρασκευή 17 Απριλίου (17:30) στην Αίθουσα Banquet την ομιλία με θέμα «Εurope: What next;», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

Ο Πολ Κρούγκμαν, θα μιλήσει για την πορεία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας. Θα αναφερθεί επίσης στο μίγμα πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να καταστεί βιώσιμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τον Πολ Κρούγκμαν θα προλογίσει ο Γεράσιμος Αρσένης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST), που είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία, από την ίδρυσή της το 1992, επικεντρώνεται σε θέματα ανάπτυξης και διακυβέρνησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την προώθηση του δημοσίου διαλόγου και τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων δημόσιας πολιτικής.

Σε αναγνώριση της επιρροής που ασκεί, το The Washington Monthly τον αποκάλεσε ως τον «πιο σπουδαίο πολιτικό αρθρογράφο της Αμερικής».
Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες: οι Asia Times τον αποκάλεσαν πρόσφατα «Μικ Τζάγκερ των οικονομικοπολιτικών σχολιαστών» και ο Economist τον χαρακτήρισε ως «τον πλέον φημισμένο οικονομολόγο της γενιάς του».

Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Πολ Κρούγκμαν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την πρωτοποριακή εργασία του στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, επειδή «ενοποίησε τα μέχρι τότε διακριτά ερευνητικά πεδία σε ένα νέο πεδίο διεθνούς εμπορίου και οικονομικής γεωγραφίας». Έχει επίσης λάβει το βραβείο Asturias –θεωρούμενο και ως ευρωπαϊκό βραβείο Pulitzer– από τον Βασιλιά της Ισπανίας.

Eίναι επίσης συγγραφέας ή επιμελητής 23 βιβλίων και έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πολλές από τις οποίες έχουν ως θέμα το διεθνές εμπόριο και τη χρηματοοικονομική. Η Αμερικανική Ένωση Οικονομικών (American Economic Association), αναγνωρίζοντας το έργο του, του απένειμε το μετάλλιο John Bates Clark, το οποίο δίδεται κάθε δύο χρόνια σε κορυφαίους οικονομολόγους κάτω των 40 ετών.

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό των New York Times, ο Πολ Κρούγκμαν αρθρογραφούσε, επί 20 χρόνια, και σε μη αμιγώς οικονομικά έντυπα και ιστοσελίδες (Fortune, The New Republic, Foreign Policy, Newsweek, The New York Times Magazine, on-line magazine Slate).

Πριν γίνει καθηγητής στο Πρίνστον, δίδαξε στο ΜΙΤ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Γέιλ και Στάνφορντ. Είναι ακόμη Fellow της Econometric Society, Ερευνητικός

Συνεργάτης του National Bureau of Economic Research (ΝΒER) και μέλος της Ομάδας των Τριάντα (G30). Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στη Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του τιτλοφορείται End This Depression Now!, ενώ το προηγούμενο με τίτλο The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008 έλαβε εξαιρετικές κριτικές και αναδείχθηκε bestseller των New York Times.