ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup – Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ: Βλέπουν πρόοδο, ζητούν εγγυήσεις

Eurogroup – Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ: Βλέπουν πρόοδο, ζητούν εγγυήσεις

Θέμα ανάκτησης εμπιστοσύνης με την ελληνική πλευρά έθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσερχόμενοι στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία έχει μπει στο «μικροσκόπιο» η ελληνική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Το Eurogroup που θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 3 το μεσημέρι και σε μεγάλο βαθμό οι δηλώσεις των αξιωματούχων κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της επισήμανσης ότι η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί για την υλοποίηση των μέτρων.

Περισσότερο θετικά διακείμενη προς τη χώρα μας εμφανίζεται η γαλλική πλευρά, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί τις τελευταίες ημέρες και από τις τοποθετήσεις του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ενώ στο γνωστό άκαμπτο στυλ εξακολουθεί να εμφανίζεται η Γερμανία και οι «δεμένες» στο άρμα της χώρες της Βαλτικής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, σημείωσε ότι επιθυμεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα αλλά προέχει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης: «Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες».

Αφού επανέλαβε, δε, πως «το χρέος δεν είναι ταμπού», διευκρίνισε ότι «εξετάζουμε άλλες επιλογές, πέραν του ονομαστικού κουρέματος, το οποίο προσκρούει στην άρνηση αρκετών χωρών».

Ωστόσο, σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του Βόλφανγκ Σόιμπλε ο οποίος απέκλεισε θέμα λύσης του χρέους, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες από το προηγούμενο πρόγραμμα και προεξόφλησε ότι δεν θα είναι εύκολη η επίτευξη συμφωνίας «χαμηλώνοντας» τον πήχη των προσδοκιών

Για ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα έκανε λόγο ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Νούναν επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερα αν αυτά που συμβαίνουν σήμερα, είχαν συμβεί τον Φεβρουάριο, καθώς όπως τόνισε «έχει γίνει μεγάλη ζημιά εν τω μεταξύ».
«H εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση ανοικοδομείται. Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες σε κάποια θέματα», δήλωσε.

«Αυστηρός» εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της απώλειας εμπιστοσύνης. «Οι Έλληνες πρέπει να ακούσουν τους υπουργούς και τους θεσμούς, για να δούμε τι θα γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην άμεση υλοποίηση των μέτρων που πρότεινε η ελληνική πλευρά, εστίασε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, τονίζοντας ότι οι εταίροι χρειάζονται εγγυήσεις από την Αθήνα.

Ως βάση για διαπραγματεύσεις, όσον αφορά σε ένα νέο πρόγραμμα, χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ο Πιερ Μοσκοβισί. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών, κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθιστώντας σαφές πως «όλα εξαρτώνται από αυτό».

«Σκοπός της συνεδρίασης είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα διάσωσης του ESM», τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και πρόσθεσε ότι «είμαστε όλοι ανοιχτοί στο διάλογο. Αυτή είναι η αρχή των διαπραγματεύσεων, δεν είμαστε εδώ για να κλείσουμε τη συμφωνία απόψε».

Στήριξη των ελληνικών θέσεων προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής που δίνει και προοπτική» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για το Eurogroup

Σχετικές ειδήσεις