Μυτιληναίος: Δεν μας επηρεάζουν τα capital controls

Newsbomb

«Πρέπει με κάθε τρόπο να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία και τα γεγονότα του τελευταίου μήνα να τα αφήσουμε πίσω μας σαν κάτι που απλά θέλουμε να ξεχάσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων πριν από λίγο ο Πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στους επενδυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Όπως είπε το κόστος της καθυστέρησης της συμφωνίας ήταν μεγάλο και πλέον έχει σημασία να μην υπάρξουν άλλα εμπόδια. "Είχα προειδοποιήσει εδώ και 2,5 μήνες στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ομίλου για την τεράστια σημασία που είχε τότε η συμφωνία να είχε κλείσει "χθες" και για το κόστος που θα σήμαινε αν κάτι τέτοιο δεν γινόταν". "Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα, είπε, αφού αν είχαμε ολοκληρώσει τότε τη συμφωνία, θα είχαμε γλιτώσει τα capital controls, το bank run και θα είχαμε πετύχει καλύτερη συμφωνία. Τώρα έχουμε βρεθεί σε πολύ χειρότερη θέση ως χώρα και ελπίζω η κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να κλείσει η συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των capital controls στον όμιλο ο Πρόεδρος του ομίλου εξήγησε ότι λόγω της διεθνούς δραστηριότητας και των σχέσεων που έχει ο όμιλος με διεθνείς τράπεζες μπορεί να διαχειριστεί την παρούσα κατάσταση χωρίς να επηρεάζεται η προμήθεια πρώτων υλών.

Η σημερινή συγκυρία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον όμιλο ο οποίος και στοχεύει στη στρατηγική ενδυνάμωση της παρουσία του στις διεθνείς αγορές, με στόχο να συνεχίσει και να ενισχύσει το ποσοστό των εσόδων του που προέρχεται από το εξωτερικό.

Το πρώτο εξάμηνο ο όμιλος παρουσίασε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 36% ενώ σημαντική αύξηση κερδοφορίας παρουσίασε ο τομέας της Μεταλλουργίας, που αποτέλεσε, για ένα ακόμα τρίμηνο, την κινητήριο δύναμη για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του Ομίλου. Μείωση τζίρου και κερδοφορίας σημείωσε η ΜΕΤΚΑ λόγω επιβράδυνσης του ρυθμού προόδου των έργων στην Μ. Ανατολή, η οποία όμως έχει στα ραντάρ της σημαντικά έργα εκτός Ελλάδας.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, διαμορφώθηκε στα €636,5 εκατ., έναντι των €653,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (μείωση 2,5%). Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €118,7 εκατ. από €120,3 εκατ. το Α’ Εξάμηνο του 2014 (μείωση 1,3%), ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε €32,8 εκατ., έναντι €24,1 εκατ. το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση 35,9%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €65,4 εκατ., έναντι €23,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014, καταγράφοντας αύξηση 176%. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτυπώνει τα αποτελέσματα της επιτυχημένης στρατηγικής για τη δραστική μείωση κόστους και την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας της Αλουμίνιον της Ελλάδος σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved