ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από ευρωπαϊκό «κόσκινο» τα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Από ευρωπαϊκό «κόσκινο» τα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Ευρωπαϊκή... απόβαση μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα. Αρχικά, για έλεγχο των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΦΘΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ 24/09/2015 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Η αποστολή των Ευρωπαίων φθάνει αύριο Πέμπτη (24/9) στην Αθήνα με στόχο να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και πού σημειώνονται προσκόμματα μέχρι να ολοκληρωθούν.

Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αποστολής που διοργανώνεται από την επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού στις 24-25 Σεπτεμβρίου οι Ευρωβουλευτές θα ασχοληθούν με έργα προτεραιότητας στη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Αθήνα.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω έργα χαρακτηρίστηκαν από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα ως προβληματικά.

Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία σε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος και χρειάστηκε είτε να παραταθεί ο χρόνος ολοκλήρωσής τους, είτε να επιστραφούν τα κονδύλια. Στόχος του ελέγχου είναι η κατανόηση της πηγής των ελληνικών προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα ελέγξει επτά έργα:
• την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης (1200 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ) ,
• την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλα (42 εκατομμύρια ευρώ) ,
• την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Ελλάδας (E65) - τμήμα Ξυνιάδα - Τρίκαλα (900 εκατομμύρια ευρώ) ,
• την ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός (930 εκατομμύρια ευρώ) ,
• το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αττική (35 εκατομμύρια ευρώ) ,
• το ελληνικό κτηματολόγιο (28 εκατομμύρια ευρώ)
• το ελληνικό εθνικό μητρώο (42 εκατομμύρια ευρώ)

Οι ευρωβουλευτές που θα συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία είναι οι
Ingeborg Grassle (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία, Επικεφαλής της αποστολής), Tomás Zdechovsy (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Τσέχικη Δημοκρατία), Verónica Lope Fontagne (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ισπανία), Gilles Pargneaux (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Γαλλία), Georgi Pirinski (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Βουλγαρία), Inés Ayala Sender (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ισπανία), Anders Primdahl Visstisen (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Δανία)
Igor SOLTES (Πράσινοι/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Σλοβενία)

Tην αποστολή θα συνοδεύουν δύο Έλληνες ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και Μίλτος Κύρκος.

Επίσης, στην αποστολή θα συμμετάσχουν ο Λάζαρος Λαζάρου, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, 3 εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 4 εκπρόσωποι της ελληνικής αρχής ελέγχου ΕΔΕΛ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης:
Ημέρα 1η. Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015
08.15 - Επίσκεψη στο μετρό Θεσσαλονίκης
12.30 - Επίσκεψη στο έργο για την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλα
17.30 - Επίσκεψη στο έργο για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Ελλάδας (E65) - Ξυνιάδα - Τρίκαλα

Ημέρα 2η. Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015
08.30 - Επίσκεψη στο έργο "ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός" στο Καλλίδρομο. Επιτόπια επίσκεψη στη σήραγγα Καλλιδρόμου (τη μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων)
12.30 - Συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές και παρουσίαση των έργων για το ελληνικό κτηματολόγιο, το ελληνικό εθνικό μητρώο και το "σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αττική".
17.30 - Συνέντευξη Τύπου. Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.